Skip to main content

Pro en contra Patria (026)

12 juni 2022

Het goedverkopende oorlogje ‘midden in Europa’ maakt de strapatsen van de Finse wapenfabriek Patria in Afrika en omstreken wat minder relevant (1). Maar in het kader van dit onvolprezen serietje verdient een recent artikel in Vrij Nederland wel aandacht.

Ja, wij dachten ook dat Suvi Lindén naar onder de Sahel was afgereisd in het kader van een hullup-programma (2). Dat ze daar als vliegende digi-ambassadrice namens de VN aan de zwartjes breedband en G5 en wie weet ook al G6 aan het slijten was, in ruil voor gratis lithium en andere mooie dingen. En goed, je kunt bij zulke hullup je afvragen waarom Suvi niet met een lading aspirines of rijst door de alsmaar droger wordende dreven van Uganda en Mozambique toerde. Maar we hadden nooit gedacht dat het helemaal niet om hullup ging, althans niet voor de Afrikanen.

Leest en huivert dus, naar aanleiding van de reportage die VN maakte over digi-nomaden (3). Een digi-nomade trekt niet met zijn buren en een dromedaris door de woestijn op zoek naar water, neen, hij of zij of het heeft een laptopje en een zwembroek mee en bedient de thuisblijvers in de westerse metropolen vanuit de rimboe van digitale content. Want waarom zou je in foggy London of in bloedheet LA je ding doen terwijl je dat ook in een superdeluxe resort in Kampala kan doen? Vlieg heen, vlieg terug, in het weekend voor een wip even naar huis en een leven als een luis in een werelddeel waar alles niets kost…

Zorgt de VN dus voor, in het persoontje van onze Suvi. Misschien moesten we die club maar es bij het oudvuil zetten... (JoopFinland)

(1) Nieuwsuur belichtte maandagavond de zeg maar kosten-batenanalyse van de schermutselingen in de Donbas. De getoonde cijfers spreken voor zich, ook al ging het itempje godbetert erover dat het de oorlogsindustrie eigenlijk niet zo goed gaat omdat ze schroeven en bouten niet of niet op tijd aangeleverd krijgt… Uitzending vast en zeker te bekijken op Heb ik wat gemist of hoe die service van de nationale omroep ook mag heten.
(2) Ga naar aflevering 11 om het geheugen op te frissen.
(3) Supersnelle wifi in de jungle: zo zorgen digital nomads voor een nieuwe vorm van gentrificatie, van 24 mei jongstleden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 juni 2022
Pro en contra Patria