Skip to main content

Pro en contra Patria (024)

22 juni 2020

Net wanneer je denkt dat deze mooie serie geen vervolg meer krijgt omdat de vorige brievenbusfirma van Adriaan Melkert met de Noorderzon is verdwenen, kopt de NRC olijk: Zeewolde speelt straks Champions League – met stroomverbruik.

Flevoland, de uit de voormalige Zuiderzee omhooggedolven modderpoel. Ik was een kind dus hoe kon ik weten dat het Flevoland dat ik als kind uit de klei zag oprijzen, vijftig jaar later eerst een vliegveld zou herbergen waarvan nooit een kist met strandgangers zou vertrekken, en daarna voorbestemd werd om een datacentrum van heb-ik-U-even-ouderwets-bij-de-tieten te huisvesten. Mijn vader parkeerde zijn kloeke Mercedes vol kinderen die zondagmiddag parmantig naast de andere dagjesmensen en mijn moeder citeerde iets uit de Bijbel dat ik vergeten ben. Van Lelystad was de eerste steen gelegd, in de week daarvoor. Dat was de event. Ik herinner me de regen, overal en in alle hoeken. We hoefden gelukkig de auto niet uit…

Er is niets veranderd in Nederlands laatste provincie. Lezen we even mee in de krant van academisch Nederland:

Op donderdag 4 juni zitten vier boerenfamilies en hun adviseurs in een zaaltje van het gemeentehuis van Zeewolde in Flevoland, een beige jarentachtiggebouw dat net zo oud is als de gemeente zelf. CDA-wethouder voor Economie Egge Jan de Jonge heeft ze uitgenodigd.
In het zaaltje staat een groot scherm. Daarop wordt een vrouw geprojecteerd, ze belt in vanaf huis. Haar achternaam wil ze niet zeggen, en evenmin voor welk Amerikaans bedrijf ze werkt. Wel wil ze graag kennismaken met de boeren, want die moeten verhuizen. De Amerikanen gaan hun akkers kopen en daar een enorm datacentrum op bouwen. De ingehuurde adviseurs van Arcadis zijn al bij de boeren aan de deur geweest.
De boeren turen naar het raam achter de vrouw. Hoe laat zou het bij haar zijn? Ochtend of avond? Zou de westkust van Amerika er zo uitzien? En horen ze nou een Brits accent?

Mooi toch? Zo’n Egge met zo’n voornaam? En ook die mevrouw die haar naam niet wil zeggen en iets belooft dat voorlopig nog geen naam mag hebben. Misschien heet ze ook wel Egge maar dan van achteren. En misschien krijgt die firma van dat datacentrum nooit een naam. Of gewoon de oude. Zodra iedereen die vergeten is…

NxtVn heette de vorige modderschuit waarop Adje Melkert de rol van vlag vervulde. En die -al dan niet na vervelende gebeurtenissen in het verre Uganda waarin de Finse medefirmanten van Adje waren verwikkeld- uit de ether verdween. ‘De uitbater (van het hyperscale data center) verschuilt zich vooralsnog achter de bedrijfsnaam Polder Networks BV, een recent opgerichte brievenbusfiirma gevestigd bij een trustkantoor in Breda’, legt de NRC uit.

Kom op jongens daar op die sjieke redactie van de kwaliteitskrant. Als ik bel naar die Bredase trustjoekel dan krijg ik als antwoord dat ze al een schoonmaker hebben. Maar doen jullie nu eens gewoon navraag of er in de voorlopige line up van die databoer ene A. Melkert staat vermeld…?

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 juni 2020
Pro en contra Patria