Pro en contra Patria (020)

04 januari 2019
Hits: 1015

´Ik ben, ik was, ik zal zijn´. Aldus wordt Rosa Luxemburg geciteerd in een boek over de Baader-Meinhof dat ik net uit heb. Zonder dat we ons bij het Kleintje zelfs maar in de schaduw van Die Rosa willen opstellen: wij laten ook niet los. De laatste aflevering in dit serietje dateert alweer van midden oktober en de moord die er de aanleiding toe vormt is strakkies alweer een jaar geleden gebeurd. Maar het zaakje stinkt, en wij vinden het van belang om onze lezers in de meuk te laten delen.
De website van het Zuidas-vehikel waarin Ad Melkert samenwerkt met Suvi en Seppo Linden is nog ontmantelder dan ie vorige herfst al was. Schrijf U maar es in op www.nxtvn.com. Dat ziet er allemaal net zo troebel en ongebruikt uit als die toko van jongeheer Seppo in de eeuwigzingende wouden rond het midden-Finse Jämsä. Heulemaal niks te halen meer op het ding, niet eens de tronie van Adje. En voor wie denkt dat een regeltje naar het vermelde emailadres toch ergens op dit aardrijk gelezen moet worden: God zegene Uw greep, maar Hij zal dan ook de enige zijn...
Oorverdovende stilte dus in Adam-Zuid. Maar bij Patria, de Finse oorlogsfabriek, knalt het zo hard dat een Nederlandse nieuwjaarsnacht erbij vergeleken meer weg heeft van een begrafenisplechtigheid. Koud was het nieuwe jaar ook in Finland begonnen of de deuren bij Patria vlogen open en de voorbijgangers vloog het om de oren. En jas, een hoed, een map met paperassen - eerst kwamen de spulletjes van Olli in de sneeuw terecht. En hopsa, daar rolde Olli zelf naar buiten.
Olli Isotalo, de grote baas, kreeg vanochtend zijn congee bij Patria. Als reden wordt natuurlijk opgegeven dat het staatsbedrijf niet goed boert. Maar mogen wij veronderstellen dat er net even iets meer aan het handje zal zijn omdat het ontslag van de ene op de andere minuut heeft plaatsgegrepen? Woensdag stond Olli op de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf nog handjes uit te delen. ´De wisseling in de directie heeft geen enkele relatie met de tragische gebeurtenissen begin vorig jaar´, zo haastte de tijdelijke vervanger van Olli in zijn verklaring te melden.
De bomen bloesemen, het gras is groener dan groen, ´It´s June in January´ zingen wij met Dean Martin. Laten we ook de pot zometeen maar iets zomers laten verschaffen. Witlof met wortel en dat met natriumchlorilzuur  allemaal gekneed tot een explosief... Las ik daarnet in dat boek...
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 januari 2019
Aantal keren bekeken: 1015
Pro en contra Patria

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch