Skip to main content

Pro en contra Patria (016)

01 september 2018

Of er al gebeld is met Nexdinges, het baantje van Ad Melkert en zijn internationale kornuiten? We kregen geen gehoor, meneer majoor. Eigenlijk kwamen we bij onze poging niet verder dan de Inlichtingen van KPN. Want een telefoonnummer zul je op de website van NxtVn vergeefs zoeken en is dus ook voor de geduldige medewerkersters van Inl onvindbaar. Emailtje sturen dan? Naar info at en dan die moeilijke naam? Deden we in februari al eens. En nog een keer. Op Kleintjes heeft men het niet aan de Zuidas.
Laten we dus maar gewoon verder graven, zodat we op een mooie onbewolkte dag letterlijk in de naar verse boenwas riekende burelen van Nxtetc zullen opduiken... Vandaag kijken we eens even wat nader naar dat schone land Uganda. In wat breder perspectief. We treffen het dat Kampala momenteel wat vaker in ook het Nederlandse nieuws opduikt. Gezeur met een zanger die nu al op Schiphol geland moet zijn, demonstranten van Ugandese komaf op de Dam, verhalen over een president die het er al langer volhoudt dan Mugabe in Zimbabwe maar als net zo niettransparant bekend staat...
Inderdaad, Musaveni koeioneert al decennialang de Ugandezen, als opvolger van de al even voortreffelijke Obote en die had het weer geleerd van Idi de Crocodile Man. Nou kun je koeioneren op twee manieren. Of je laat -zoals bij ons- de trollen en kollen van John de Mol en zijn zus los op de meute zodat die 's avonds alleen met een pilletje en groepssex in slaap is te krijgen en zich allenig nog druk maakt over waar de poet straks aan besteed moet gaan worden. Of je zet -in landen als Uganda waar je voor het vergaren van de equivalent van ons minimumloon honderd man de klok rond moet laten werken- het leger in. Voor zowel binnengaats als buitenlands gebruik.
Uganda zit tot aan het nekje van Musaveni in wat er in buurlanden als Zuid-Soedan, Kenya en de Democratische Republiek Congo gebeurt. Interventie, al of niet onder de deun van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, bestelde moordaanslagen op buren van hoge komaf, grensposten die op de gekste tijden dichtgaan waardoor je weer naar je fractie van een minimumloon kunt fluiten, you name it en Kampala heeft er de hand of minstens geld in. Voor zo'n leger wil iedereen wel vechten omdat er anders niks te vreten is, en dus worden de conflicten en incidenten desnoods door Musaveni verzonnen als er even rust dreigt. Daar heeft ie John en Linda niet voor nodig...
Geen wonder dus ook dat de belangrijkste man van zo'n land net onder Musaveni, Kaka heet, de toegewijde baas van de inlichtingendienst. En dus al helemaal geen toeval dat Lindén en Teräsvuori bij hun aankomst op Entebbe in februari jongstleden geen afspraak met de Ugandese staatssecretaris van Gezondheid en Milieu -wij noemen maar iets- of de moeder van Musaveni hadden, maar met Kaka. Lindén droeg daarbij de envelop met de aanbevelingsbrief voor Kaka, Teräsvuori die met de tankjes en aanverwante lekkere dingen vanwege Patria. Zo en niet anders moet men zich die dingen voorstellen, laten we elkaar geen mietje noemen...
Want nou kan Patria bij wijze van spreken hoog of laag schieten en doen alsof Uganda voor hullie onontgonnen gebied is waar zij niks maar dan ook niemandal te zoeken hebben. Hebben ze dus ook gedaan, tot grote tevredenheid van de Finse premier. Maar die geruststellende bewering kwam deze week in een heel vreemd licht te staan na het bezoek aan Helsinki van Macron. Macron, de Franse president par surprise U weet wel, die met een soort staatsgreep a la good old De Gaulle aan de macht kwam. Hij was in de Finse hoofdstad al net zo getapt als Trump en Putin een tijdje terug en voelde zich er zo op zijn gemakkie dat ie met een toekomst voor Afrika aankwam.
Toekomst voor Afrika, zien wij U nu denken, is dat niet in eerste instantie iets voor die Afrikanen zelluf om te bepalen en waarom in Helsinki of zo et cetera et cetera. Maar Macron en zijn Finse ambtgenoot Niinistö hebben niets met U en ons te schaften, deze mannen van gewicht bepalen wat zij willen dat goed voor ons is, en ook voor Afrika. Macron dus, sprak in Helsinki over het oprichten van een Europees leger. Da's een leger van Frankrijk, Frankrijk en Frankrijk met daaromheen soldaatjes uit Spanje, Portugal, Denemarken en Finland. Misschien heeft ie Malta ook genoemd maar dat is ons dan ontgaan omdat er een hack op de lijn plaatsvond of zo.
Een Europees leger, onder opperbevel van Macron, of Fillon, of Ballon, of hoe ze in de toekomst ook maar mogen heten daar in Ici Paris. U en ik, gewend als we zijn aan John en Linda en aan een minimumloon van tig keer een Ugandees jaarinkomen, liggen daar vooral niet na een premazonnetje geen minuut wakker van. Wij kennen de Franse force de frappe, zoals we ook de Franse slag kennen, en de Franse opstelling binnen de Navo, en het Vreemdelingenlegioen, of de Concorde. Genoeg Louis de Funes gezien om elke Franse militaire inspanning met een aimabele glimlach tegemoet te treden en nog es om dat exclusieve kaasje van gister daar helemaal boven op die plank links te vragen.
Dat zijn wij. Maar hullie in Finland zijn daarvan niet zo op de hoogte. In commentaren op Yle, da's hun radio, werd force de frappe vertaald als directe actie, en men was heel gecharmeerd van het idee dat Macron zich kwam presenteren als de jonge boss van Europa. De John F. Kennedy van deze eeuw en deze verenigde states van Europa. Dat Macron het stokje overneemt van Merkel, dat zien ze in Finland met hun slechte ervaringen in 39-45 heel graag. Dus ja, driewerf ja voor een Europees leger onder leiding van de Fransen, aldus Niinistö. Vooral omdat dat leger vooral huis zou moeten gaan houden in... Afrika.
U hoort het goed, en met de oogjes is ook nog steeds alles kits. Afrika, l'Afrique, daaarheen wil Macron in de toekomst zijn glorieuze troepen leiden. Daar valt volgens Macron nog vrede te stichten bij het leven, kunnen de Fransen, Portugezen, Spanjolen, Denen en Finnen erop toezien dat bij een eventueel spontaan uitbrekende lente alles binnen de perken blijft, en kan men met een woordje Frans of Portugees, in het geval van Angola en Mozambique, de jongere Afrikanen uit gaan leggen dat het echt beter is om in de alsmaar oprukkende Sahara zand te blijven vreten en in wapenrusting een flinter van de soldij van de Europese collega te vergaren, in plaats van te proberen naar Parijs of Helsinki te verhuizen.
Een visionair, die Macron, had die Brigitte van hem het toch goed gezien. Fury and fire voor de vermetele Afrikaan die het er in de komende jaren met geld van de familie nog op waagt. We zetten een hek om ze heen, een idee zo oud als dat van het Europese leger onder leiding van Parijs. Oorlog wordt de motor van het nieuwe o zo oude Afrika... Ook in Uganda. De naam van het land viel zelfs tot twee keer toe op de afsluitende persconferentie van het presidentiele tweetal. Viel het Finse journaille niet op, maar wij weten nu dat men bij Patria aan ons knollen voor citroenen probeerde te verkopen. En aan Musaveni pantserwagens... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 september 2018
Pro en contra Patria