Pro en contra Patria (009)

03 mei 2018
Hits: 1009

De hoge Pieten bij Patria dachten het lijk in Uganda goed weggezet te hebben. Teraesvuori was een marskramer geweest, daar kwam het in hun relaas zo ongeveer op neer. Een onduidelijk mannetje, met een onduidelijke missie in onduidelijke landen.
Marko Niemi dacht daar anders over. Hij had namelijk Teraesvuori al eens voor de bumper gehad. Niemi is betrokken bij het televisieprogramma MOT, zeg maar het Zembla van de Finse publieke omroep. Een half uurtje onderzoeksjournalistiek op de vroege maandagavond.
Niemi noemt zijn dokumentaire De vreemde dood van een reclamejongen, en laat hem al op 14 februari, amper een week na het bekend worden van die dood, de ether ingaan. 'De Finse zakenman die onder vreemde omstandigheden dood werd gevonden in Uganda heb ik vorige herfst ontmoet', zo begint hij zijn relaas.
Die doku werd op 20 november uitgezonden. Teraesvuori werd toen geinterviewd over zijn rol als eigenaar van een bewakingsfirma. In het interview ging het vooral over de concentratie in het surveillancewereldje: de firma van Teraesvuori was de grootste in zijn soort geworden.
Niemi herinnert zich goed dat Teraesvuori veel te zeggen kreeg over de inhoud van het programma. Zo mocht de man niet letterlijk geciteerd worden en ook niet in beeld gebracht. Teraesvuori had evenwel geen crimineel verleden, in tegenstelling tot zijn naaste medewerkers.
Teraesvuori had geld gemaakt in de reclamebusiness en kocht dus van dat geld ondernemingen en onderneminkjes op. Niemi telt met gemak tien firma's waarin de man een vinger in de pap had. Daarnaast was Teraesvuori ook politiek aktief, als lid van Kokoomus, zeg maar de Finse VVD.
'Geen van die firma's waarbij de man betrokken was, heeft ook maar in de verste verte te maken met de wapenindustrie', stelt Niemi op 14 februari. 'Weliswaar interesseerde hij zich dus ook voor de veiligheidsbranche, maar het is echt een heel eind van het uitventen van portiers bij horecagelegenheden naar reizen maken naar Afrika om daar pantserwagens te slijten.'
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 mei 2018
Aantal keren bekeken: 1009
Pro en contra Patria

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch