Pro en contra Patria (003)

09 maart 2018
Hits: 808

Vroeger, ten tijde van de dienstplicht, had je ze ook in Nederland, de mooiste plekjes natuur die waren gekoloniseerd door het leger. Bijna elke zondag was het raak, in het Eefde en Gorssel van mijn jeugd. Een rooie vlag markeerde er niet de overwinning van het communisme maar een rij- en wandelverbod omdat 'onze jongens' er moesten oefenen. Mijn vader trotseerde steevast het dundoek en sprak de mannen in de jeep die hem staande hielden aan in het Duits: 'Jawohl, Herr Obersturmbahnführer...'

In Finland heb je dat nog steeds. Een staand leger. En een oorlogsmachine die de beste plekjes bezet. Heel even leek de klad daarin te komen, zo'n vijftien jaar terug, op het hoogtepunt van de détente.  Het leger kampte toen met geldgebrek en het waren chique buitenlandse toeristen die verlaten kazernes en stukken grond kochten. Buitenlandse gasten met geld komen in Finland uit het Oosten, en het waren dan ook pronte datsja's die er verrezen tussen al dat groen.

Totdat Putin de Krim bezette drie jaar geleden en er een wet kwam die verkoop of verhuur aan buitenlanders verbiedt van grond die 'strategisch belangrijk is'. Maar ja, geld is lekker, ook voor een ministerie van Defensie, en dus wordt er wel wat met die kostbare grond gedaan. Je mag er niet wonen maar wel werken en een van de uitbaters heet Seppo Lindén, de broer van Sophie, en deelnemer in het vehikel NxtVn.

Seppo kocht in 2015 een vroegere legerplaats en vliegeropleiding in Jämsä, in Midden-Finland. Voor een appel en een ei, nog geen half miljoen euri´s. Maar broerlief had daarvoor dan ook de juiste kaarten want hij was als testpiloot al eens gelegerd geweest in het gehucht. Buurjongen Seppo had geen moeite om de plaatselijke bevolking warm te maken voor de bouw van een datacentrum met bijgeleverde banen en dito inkomsten. En Seppo de broer van de vroegere minister van kultuur was dus ook kind aan huis bij die van Defensie.

Wie in Finland defensie zegt die zegt ook wapenhandel, kijk daar maar es dit fijne artikeltje op na. Leger en de industrie die aan het leger verdient, liggen in het land met de duizend meren letterlijk naast elkaar, en dus ook in Jämsä. De buurman heet daar Patria. Dat is niet die van de droge koekjes maar van ijzer en staal, een voorname internationale speler op het gebied van het oorlogjevoeren. Hoe internationaal? Daarover veel meer in de volgende aflevering van dit feuileton.... (JoopFinland) 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 maart 2018
Aantal keren bekeken: 808
Pro en contra Patria

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch