Vliegend tapijt (001)

01 april 2017
Hits: 473

zondag 23 januari-2005
Begin januari kregen de bankbedienden van de Centrale Bank van Irak een spoedklus. Een bedrag van 300.000.000 Amerikaanse dollars moest in dozen worden verpakt en het land uitgestuurd. In een land waar verzet en criminaliteit hoogtij vieren, zou je verwachten dat het een kwestie van overboeken was. Maar nee, cash dollarbiljetten in dozen pakken, naar het vliegveld brengen, inladen (in een Libanees vliegtuig) en hups weg ermee, naar Libanon.
Nou is dat blijkbaar voor Irak niet zo vreemd. Begin vorig jaar, deed zich iets soortgelijks voor, maar toen waren het geen Amerikaanse dollars maar een twintigtal dozen met 19.000.000.000 Nieuwe Irakesedinars (zo’n 9.000.000 euro) die naar Libanon gevlogen werden. De reden, in beide gevallen, is simpel: gewoon boodschappen doen.
Vorig jaar zou het gaan om pantservoertuigen te kopen van een tot nu toe onbekend Brits bedrijf. Nu gaat het om tanks en andere pantservoertuigen. De naam van de luchtvaartmaatschappij: "Flying Carpet".
De Libanese autoriteiten zullen dit keer niet ingrijpen. Dat was vorig jaar wel het geval, de inzittenden werden in arrest genomen. Het waren Mohammed Issam Abu Darwish - die verklaarde dat hij in opdracht van het Amerikaans bewind in Baghdad handelde -, Richard Jureisati, voormalige hoofd buitenlandse zaken van de Falangistiese militie in Libanon, Mazen Bsat, de eigenaar van een drogisterijketen en van een chartermaatschappij en Michel Moektafi, familie van ex-president Amin Gemayel, en eigenaar van Moeftaki’s wisselbureaus.
Maar een fax verzonden door het Irakese Ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat dit een legale operatie was, het geld zou via Libanon worden overgemaakt naar het Verenigd Koninkrijk. Voila, alles in orde heren, u kunt gaan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 april 2017
Aantal keren bekeken: 473
Vliegend tapijt

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch