Skenes vanachter de coulissen (006)

dinsdag 14 juni-2005
Marc Ziegler was in de jaren tachtig, begin jaren negentig een populair baasje bij het Openbaar Ministerie in Zürich. Niet omdat hij elk jaar als de eerste vlokken vielen de deur van een afterski-schuur openpletterde en “biertje???” riep, maar omdat ie tot tevredenheid van veel Rudies en Friedls de georganiseerde crimi's achter de vodden zat, witwassen onverteerbaar vond en uitwassen op sexgebied zum Kotzen. Daarom was hij er na het echec met Silo SA (1) in februari 1992 als de Hühnchen bij om de tegoeden van Teleplus en Translite AG te laten bevriezen. Volgens de Zwitserse pers twee concurrerende firma's op het gebied van 06-sex met Nederlandse wortels.
Om met Translite te beginnen. Het was niet helemaal duidelijk wie nou eigenlijk de baas was van de onderneming. Peter Kubli, een keurige advocaat uit Zürich, of Henk van de Meene, een keurige Nederlandse zakenman. Dat laatste op het oog. Want Henk mocht dan ooit hotemetoot zijn geweest bij de BAM en Unigro, wat later in zijn carrière zocht hij het meer in het wittelen van de avontuurlijk vergaarde tegoeden van bijvoorbeeld Johan Verhoek, alias “de Hakkelaar”. Een van de uitverkoren wasserettes zou Translite zijn geweest (2).
Of Ziegler daar al weet van had toen hij bij Henk's Bude een ijstijd instelde is een open vraag gebleven. Maar zeker is dat hij in de jaren daarna herhaalde malen is ingegaan op uitnodigingen van Van de Meene om over de ontstane impasse eens te babbelen onder het genot van een exquise hap en even exquise slok in eenvoudige uitspanningen als Baur au Lac. Daarbij was ook een andere landgenoot aanwezig die zijn sporen op het gebied van ondeugend ondernemen ruimschoots had verdiend: Hisko Baas. Een grootzwendelaar in valuta’s die bij ons even voorbijkwam in de affaire rond Benedikt Hoess, de katvanger van Willem Endstra in de Kurhausdeal (3).
Daar bleef het niet bij. Ziegler maakte eveneens op uitnodiging van Henk en Hisko herhaalde malen snoepreisjes naar Nederland. In hoeverre dit smikkelen, smullen en snoepen van invloed is geweest op het gemoed van de Zwitserse OM-bef valt niet met zekerheid te zeggen, maar je moet toch wel van solide hout zijn om door zo’n VIP-behandeling niet hier en daar te schilferen. En Ziegler schilferde. Van de Meene cs. kregen langzaamaan hun bevroren poen weer terug. In tranches.
Maar er was nog iets geks. In de loop van de onderhandelingen met Ziegler trad Van de Meene ineens ook op namens Teleplus van George Skene en aanhang. De concurrentie. En zo bouwde Skene naast zijn zakelijke connectie met de Taartman nog een boeiende liaison op met iemand uit de wereld van de mindbenders. Du Taartman au Hakkelaar ce n'est qu'un pas. Hoe Van de Meene ineens opdook als deus ex machina in het treurspel van Teleholding en Teleplus? Stay curiously tuned.

(1) Zie de vorige aflevering.
(2) Zie “Nieuw raadsel rond de Hakkelaar” van 6 oktober 2000.
(3) Zie Octopussy 58.

Skenes vanachter de coulissen

  • Hits: 296
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch