Bommen voor Felipe (001)

maandag 8 november-2004
Nu iedereen zo langzamerhand op zoek lijkt te zijn naar de noodrem en de strategie van de spanning ook hier effect begint te krijgen, is het misschien aardig om terug te keren naar de tijd toen er nog èchte bommen ontploften in het land waar brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Toen Spaanse instellingen in Nederland, een paar ministeries, een uitgeverij en het huis van een staatssecretaris plotseling verschijnselen van hyperventilatie vertoonden. Al Qaida was nog niet uitgevonden, dus moesten we het doen met RaRa, ETA en Eef Hoos. De eersteen de laatste zijn uit en te na aan bod geweest in de pers van die jaren. Maar over die gevalletjes ETA is eigenlijk heel weinig soesa geweest. Vreemd, want er was een duidelijke connectie tussen de RaRa-affaire en die van de Baskische afscheidingsbeweging. En dat was Sasea. Een oeroude Geneefse beleggingsmaatschappij van het Vaticaan die in de jaren tachtig nieuw leven werd ingeblazen.

Aan de balg stonden ook een paar Nederlandse ondernemingen: de CLBN (Crédit Lyonnais Bank Nederland, voorheen Slavenburg) en NORO. Die laatste club was in 1975 opgericht en bestond uit beleggingsvogels van een bonte pluimage zoals Rotterdamse havenbaronnen, kranteneigenaren, koffiebranders, auto-importeurs, een oud-minister van Defensie en naar verluidt zelfs het Koninklijk Huis. NORO stond onder leiding van SHV-magnaat John Fentener van Vlissingen, die later door RaRa het vuur zo na aan de schenen werd gelegd dat hij zijn Macro-vestigingen in Zuid-Afrika van de hand deed.

Een bank die naast de CLBN actief was bij het opblazen van de Sasea-ballon was de Seychelles International Bank, waarachter een stel louche Italiaanse lieden schuilgingen, die niet terugschrokken voor onorthodoxe methodes om hun macht uit te breiden. Lieden ook die òf tot de loge P2 behoorden òf tot de mafia. Allebei kon ook. De meest prominente onder hen waren Florio Fiorini, Giancarlo Parretti, Roberto Memi, Mario Ricci en Francisco Pazienza. Een verzameling om in te lijsten. Stay tuned.

Bommen voor Felipe

  • Hits: 1086
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch