Ben en Robert (005)

02 april 2017
Hits: 576

woensdag 15 juni-2011
Waar waren we ook weer. O ja, we zaten bij de centrale verwarming van Ben Zuidema. Of liever de betrouwbaarheid daarvan. Neem bijvoorbeeld nou eens de kees van "Shade and Darkness" en "Light and Colour". De twee waanzinnig waardevolle doeken van William Turner, die eind juli 1994 waren gejat in Frankfurt. Staat op Bennie's site onder "opgeloste zaken". Kwootje. Gaat ie:

"2001. Arrestatie kunstrovers, gestolen meesterwerken van de negentiende eeuwse Engelse schilder William Turner samen met de federale recherche van Antwerpen en enkele burgers".

Volgen een paar foto's van dat heroĆ­sche evenement en een meeslepend artikel van Henny Korver en Ron Couwenhoven, twee gerenommeerde speurneuzen van De Telegrof. Daarin valt te lezen hoe Bennie werd benaderd door twee Krauts, die de twee Turners aan Lloyd's wilden verpatsen voor 10 meloen piek. Het Britse verzekeringsvehikel had na de diefstal 80 meloen moeten ophoesten, dus die zouden daarvoor wel te porren zijn. Wat deed onze meesterdetective? Hij trok aan de bel bij een stel Belgische recherchesmurfen, lokte de Duitse onverlaten naar Antwerpen met de smoes, dat de schilderijen op hun echtheid getest moesten worden en simsalabim ze werden op de Frankrijklei bij hun Klamotten gegrepen. En Ben liet zich voor de eeuwigheid vastleggen met de meesterwerken van William Turner. Goooooooh, denk je dan als eenvoudige boerenkomkommer. Te gek!!! Bennie heeft Hercule Poirot ingehaald!!!
Ja, leuk verhaal. Maar de twee gearresteerde Krauts waren een paar kruimelaars en de twee Turners waarmee Bennie op de kiek staat waren valserikken. Sterker nog, een van de echte doeken was het jaar daarvoor al teruggekeerd bij de eigenaar, de Londense Tate Gallery. Via een geheime operatie van twee voormalige Metropolitansmurfen en hun Duitse tegenhangers. En om nou te zeggen dat ze blij waren met Bennie's Antwerpse keystone-actie ... nou nee. Want hun delicate speurtocht naar het andere schilderij was nog in volle gang en voor je het weet gooit zo'n Limburgse lawaaipapegaai roet in de zuurkool. Thank God ging alles goed en eind december 2002 werd de operatie succesvol afgerond (1).
Dus Bennie had wel gelijk. De zaak was inderdaad opgelost. Maar niet door Bennie. Dus ga je ook twijfelen aan andere heldendaden die hij zichzelf toeschrijft. Volgens sensei Schutten van Het Parool zou de Limburgse "grijze rat" zijn meestertitel hebben veroverd in 1976 bij het terugbezorgen van 118 Picasso's, die waren gejat uit het pauselijk paleis in Avignon. Zie je het hem doen? Dingdong. Ben belt aan bij het paleis. Frater Venantius doet open. Zegt Ben: "Daaag (zachte g). Ik ben Ben en ik kom effe 118 Picasso's afleveren. Waar moet ik ze neerleggen? In de refter?".
Schrijver Leon Zoeteman (rip) heeft over deze operatie ooit een geromantiseerd verhaal tussen twee kaften geperst, waarbij hij stevig steunde op ... een serie artikelen uit De Telegrof (2). Voelt u waar we heen willen? Toegegeven, we hebben Leon's boekje nooit gelezen. Maar wij hebben ook niks met boekenromantiek en goedkope detectives.

1. Meer details zijn te vinden in dit artikel uit de Guardian.
2. "Vals geld voor Picasso's". Verkrijgbaar bij Bol.com.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 576
Ben en Robert

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch