Schilderachtig (015)

02 april 2017
Hits: 469

donderdag 12 juli-2012
De hele mainstream uit de bol over die zeven schilderijen die eind oktober 1999 bij de weduwe Röell werden gejat en waarvan er nu vijf zijn teruggevonden. Zoonlief Jaap werd door Twee Vandaag geïnterviewd. Een van de vragen luidde: Wat gaat u met de schilderijen doen? Ophangen? Nou, precies kon Japie dat niet zeggen. Hij moest daarover nog in conclaaf met de rest van de familie. Jammer, dat zijn moeder deze blijde gebeurtenis niet meer had meegemaakt. Zij was in februari van dit jaar overleden. Nee, Jaap had haar niet verteld, dat er een schilderij was teruggevonden en dat de smurfen een spoor volgden. Waarom niet? Geen idee.
Eén vraag werd helaas niet gesteld aan Jaap: Nog iets gehoord van Lloyd’s? Daar was de gestolen waar namelijk verzekerd voor een paar meloen. En die meloenen waren na de roof ook keurig betaald aan de hand van een hoopje zwart-wit foto’s. Met die poen was daarna wat “vervangend schilderwerk” (1) gekocht, want die kale plekken op het behang was geen gezicht.
Nou hebben wij van verzekeren net zoveel verstand als een koala van klaverjassen, dus gingen wij effies vlug de boer op voor het antwoord op de vraag hoe het met de rechten van Lloyd’s stond in het onderhavige geval? Beroerd. Na een termijn van 12½ jaar kon de verzekeraar verder eventuele rechten op zijn navel spelden. Althans, volgens onze informant. Als dat juist is kunnen de erven Röell rustig ademhalen, want die termijn is net een paar maanden verlopen.
Inmiddels heeft Jaap met de tentoonstelling “6 Ateliers” op 17 juni afscheid genomen van de artistieke Utrechtse vereniging Kunstliefde, waar hij zes jaar lang met de voorzittershamer speelde. Voor zijn belangrijke werk op het terrein van schone kunsten, milieu en ouderenzorg kreeg hij van de burgemeester van De Bilt een Oranje Nassau lintje. Wil niet zeggen, dat Japie met zijn handen in zijn schoot gaat zitten. Samen met zoon Louk heeft ie een kunstruimte in de Utrechtse Pieterstraat betrokken, KuuB. Kan je deze zomer in de weekenden terecht. Jaap, man in bonus. Stay tuned.

(1) Daartoe behoorde een schilderij van De Momper met een twijfelachtige provenance. Zie aflevering 10 dd. 29 maart 2012.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 469
Schilderachtig

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch