Skip to main content

Bilderbribe (005)

25 februari 2017

woensdag 4 juli-2012
Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom. Hoe was het ook alweer? In 2009 produceerde de toenmalige Belgische premier Herman van Rompuy op een paar A-4tjes zijn eigen oktobersurprise. Die hield in, dat de antieke kerncentrales van onze zuiderburen tien jaar langer mochten doortuffen dan was afgesproken en dat uitbater Electrabel een extra douceurtje kreeg in de vorm van een rozig belastingvoordeel. Sur le pont Davignon werd gedanst. Electrabel is namelijk een van de beste slagroomkoeien uit de veestapel van Bilderoudste en kindervriend Etienne en dankzij de drieste bijdrage van paladijn Herman had die koe ineens nog jaren te gaan. Trouwe lezers die eerdere artikelen uit deze serie hebben geconsumeerd weten al een tijdje, dat Herman voor dit lumineuze initiatief kort daarna op het Bilderschild werd gehesen en door Etienne en zijn vrienden tot eerste Führer van het Vierde Rijk werd gebombardeerd. Ondanks het feit dat pinkeltje Di Rupo (ook al een kindervriend) na zijn aantreden als premier die A-4tjes in de prullenbak mieterde.
Maar geloof het of niet, gisteren bleek dat Melchior Wathelet, de huidige staatssecretaris van Energie, de gekreukelde hersenspinsels van Herman er weer uit heeft gehaald. En na wat gladstrijken en bijpunten gaat hij vandaag zijn collega’s binnen pinkeltje’s kabinet voorstellen om de nucleaire rollator in Doel open te houden tot 2016 en het atoomfossiel in Tihange zelfs tot 2025.
Een schoolvoorbeeld van recyclen.
Nou hadden wij al geen hoge pet op van vriend Melchior, vooral omdat zijn naam in allerlei duistere dossiers uit de moderne Belgische geschiedenis opduikt. En dat hoofddeksel wordt er met deze nucleaire oekaze zeker niet hoger op (1).
Het is trouwens al de tweede keer dit jaar, dat hij probeert de belangen van Davignon veilig te stellen. In maart liet hij weten dat hij zich in wil zetten voor het scheppen van een wat gunstiger fiscaal klimaat ten behoeve van vliegend personeel in de Belgische luchtvaart en dan met name van het met meloenenverlies draaiende Brussels Airlines, waar Etienne het dirigentenstokje zwaait. Of Europa dat staaltje concurrentievervalsing goed vindt? Zeg, wie is daar nou eigenlijk de Führer? Juist. Hermann von Rompuy! Nou dan. Stay tuned.

(1) Voer de naam van Wathelet zonder invoerrechten in bij onze zoekmachine en er verschijnen een paar smakelijke details over deze polletieke intrigant.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 februari 2017