Paris s'éveille (017)

25 juni 2018
Hits: 1082

13 maart 2005. Op die datum lieten wij dit artikeltje op u los. Het maakte deel uit van een serie waarin ook “De Witte Walvis” boven water kwam. Een handhaafoperatie in het Spaanse Marbella, waarbij een geweldige wasstraat werd opgerold. Bij dat woord denk je meteen aan verwarrende middelen, maar in dit geval kwam ook het wassen en afborstelen aan de orde van een zooi groezelige florijnen die toebehoorden aan Menatep. Het vehikel waarmee de aan deze kant van de Russische grens als een vrijheidsstrijder bewierookte Mikkel Khodorkovsky en zijn companen de Russische oliemaatschappij Yukos leeghaalden. Het bewuste artikeltje eindigde zoals u hopelijk inmiddels gelezen hebt alsvolgt:

Oh helemaal vergeten, de route van de illegale Yukos-poen liep langs een nog niet nader geïdentificeerde Nederlandse onderneming. Kijk wordt het toch nog gezellig”.

Getriggered door een bloeiende “IRT-affaire” in Parijs (1), waarin ook “de Witte Walvis” vrolijk spuitend voorbijkwam neusden wij nog even verder. En wat vonden we? De naam van de Nederlandse onderneming die zich over een deel van de schone florijnen ontfermd had: Valmet Nederland. En die onderneming was volgens Spaanse bronnen voor twintig procent in handen van Khodorkovsky en zijn kameradski. De florijnen verhuisden daarna richting Tel Aviv en werden vervolgens gebruikt bij legitieme investeringen in ...Spanje. Een Vuelta, maar dan van poen. Denkt u misschien, nou leuk, ook weer opgelost. Maar het wordt nog leuker. Daarvoor moeten we terug naar 18 april 2012. Naar dit artikeltje. Is dat even een aangename verrassing. Deze maandag kan alvast niet meer stuk. Stay tuned (JP).

(1) Zie de vorige aflevering dd. 20 juni 2018.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 juni 2018
Aantal keren bekeken: 1082
Paris s'éveille

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch