Panama capers (002)

07 mei 2016
Hits: 452

Zeiden ze vroeger nog wel eens: “Toon me uw boekenkast en ik zeg u wie u bent”. Een variatie daarop bij het doorlichten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), de gynaecoloog in charge bij de geboorte van de jongste Panamese baby: “Toon ons uw sponsors en we zeggen wie u bent”. Nou, dat is wel even smullen. Want wat denk je van de volgende sponsors?
De Ford Foundation, de Carnegie Endowment, het Rockefeller Family Fund, de W.K. Kellogg Foundation, de David en Lucile Packard Foundation, de Pew Charitable Trusts, de Waterloo Foundation en de Open Society Foundations. Allemaal instellingen van keurige lieden, die altijd netjes en op tijd hun blauwe brief dichtlikken en nog nooit van Maagdeneilanden hebben gehoord. Laat staan dat ze af en toe hun diensten verlenen aan de CIA, de FBI en andere instituten die 24/7 in de weer zijn om onze normen, waarden en levensstijl te verdedigen. Echt niet.
Is dit alles? Nee, er zijn nog wel wat interessante sponsors buiten de USSA op te noemen. Wat denkt u bijvoorbeeld van de Adessium Foundation? Streeft naar een gebalanceerde samenleving, waarin de mens een beetje fatsoenlijk omgaat met de natuur. Opgericht door de Nederlandse familie Van Vliet. Min of meer bekend geraakt door het Kamerlidmaatschap van telg Rudolf Aleida aka Roland. Eerst als lid van de PVV-fractie. Tot ie in 2014 uit balans raakte door de “meer of minder Marokkanen” uitspraak van hopman Wilders en als eenmansfractie verderging.
Naast Adessium treedt ook de Noorse Fritt Ord Foundation voor het voetlicht als sponsor van ICIJ. Die Foundation zorgde in 2013 in zijn thuisland voor nogal wat patat toen bekend werd dat ie naast de ICIJ ook de uiterst rechtse blogger Fjordman aka Peter Jensen stiekte. Een meneer die met graagte aanschurkt tegen het gedachtengoed of gedachtenslecht (doorhalen wat niet gewenst wordt) van onze populistische hopman uit Venlo en het liefst met alle Mo-aanhangers een fjord zou willen dempen. Met als toetje alle homo's. De sponsoring van de Fritt Ord Foundation stelt Petertje momenteel in staat om een boek over zijn “volgeling” Anders Breivik tussen twee kaften te wringen. De subtitel is er al: Peter en de wolf.
Zonder twijfel is er nog meer shit binnen de sponsorclub van ICIJ. Maar voorlopig houden we het hier maar bij. En nou maar afwachten wie die 441 Amerikanen zijn die hun blauwe brievenbrigade hebben genaaid. De Süddeutsche Zeitung heeft ons beloofd ook die te zullen openbaren. Zal het ons toch benieuwen of het alleen maar gaat om American footballers, basketballers, honkballers, ijshockeyers, popidolen, filmsterren en andere rooie loperlopers. Of dat er ook nog wat hoge politieke hotemetoten aan de beurt komen. We laten ons verrassen. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016
Aantal keren bekeken: 452
Panama capers

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch