Abou et le cas du yaourt bulgare (004)

31 maart 2017
Hits: 486

zaterdag 10 januari-2009
Nee, nog niks gehoord van het baasje van de Phoenix Ancient Art SA. Het zo gerespecteerde Geneefse doorvoercentrum voor frauduleus riekende kunst. Maar zo'n man heeft natuurlijk heel wat meer mails te beantwoorden dan een paar lullige exemplaren uit Den Bosch. Zoals daar bijvoorbeeld is de correspondentie met keurige mensen als mevrouw MacEldowney, de Amerikaanse ambassadeur in Sofia, haar Franse tegenvoeter Etienne de Poncins, knipmessen van het lokale Canadese consulaat, de blije meisjes en jongens van de Home Security, ijverige leveranciers uit de Libanese Bekaavallei, Vassil Bozhkov etcetera etcetera.
Oh, talking 'bout Vassil. Wist u dat ie de grote jongen is binnen de Association of the Enterprises for Duty Free and Travel Retail Trade in Sofia? Niet? Toch is het zo. Die bloeiende associatie zetelt niet toevallig in hetzelfde gebouw als de firma Transimpex. Een taxfree vehikel van onze vriend Bozhkov, the Skull zonder Bones van het Bulgaarse wereldje. Zo heeft u weer wat geleerd.
Er zitten nog een paar Bulgaarse kanjers in het bestuur van de Association. Neem bijvoorbeeld meneer Assenov, het baasje van de firma Corecom Prinzess. Zit in hotels en casino's en dealt met een Turk, Sodi Ozkan. Ook al een echte international die zijn belangen heeft gespreid over Bulgarije, Roemenie en de Caraiben, nadat de Turkse autoriteiten een onderzoek tegen hem startten wegens witwassen. Hoe is het mogelijk zou je zeggen. Verder beschikte meneer Ozkan over wisselkantoortjes en wat daar allemaal kan gebeuren weten we van ons eigen Damrak.
Een derde duty free-associe van The Skull is een meneer Balevsky. Die werd ooit achter de vodden gezeten door de Bulgaarse autoriteiten voor het smokkelen van sigaretten. Maar het bewuste onderzoek rolde een greppel in en niemand kwam te hulp om het weer op gang te slepen. Dat kwam voornamelijk omdat Balevsky eind vorige eeuw een vergunning had gekregen voor de taxfree handel in sigaretten van de toenmalige premier Kostov himself, die voor deze tak van de Bulgaarse economie geadviseerd werd door ... Balevsky. Recht wat krom is? Hoef je niet exclusief voor naar Bulgarije. Al stinkt de vuilnisbelt daar misschien wat pregnanter dan hier.
Verder zit The Skull ook dik in de verzekeringsbranche via de onderneming Bul Ins. Samen met nog een stel zelfbenoemde experts, onder wie Krassimir "The Marguin" Marinov. Een erkende topdog uit de Bulgaarse onderwereld. De aandeelhouders hebben hun belangen in Bul ondermeer ondergebracht in firmaatjes op Cyprus en in Luxemburg en dan weet je wel. Op 20 januari 2004 kwam de oh zo keurige verzekeringsoutfit minder gelukkig in het nieuws. Er ontplofte een bom in de lift en Stoil Slalov, een goede kennis van Bozhkov en Marinov, plus drie van diens bodyguards moesten van de wanden worden gekrabd. Maar shit happens.
En juist met dit soort lieden wordt sinds kort dus ook Ali Aboutaam in verband gebracht. Onbegrijpelijk. Zo'n respectabele kunsthandelaar, die weliswaar nog een strafje van 15 jaar moet uitzitten in Egypte. Wegens illegale handel in oudheden. Maar u weet toch hoe dat gaat achter de piramides? Daar rotzooien die kadi's ook maar een eind heen. Nee, jammer dat op zo'n onwelvoeglijke manier de reputatie van zo'n keurig nette kunsthandelaar naar de Filistijnen wordt geholpen. Schande eigenlijk. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Aantal keren bekeken: 486
Abou et le cas du yaourt bulgare

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch