Oud zeer (014)

09 maart 2018
Hits: 1119

Gisteren kreeg dit artikeltje een plaatsje op de site van Quote. Over Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen. De grondlegger van een stinkend rijke dynastie dankzij een prima relatie met de Duitse industriewolven. Zowel tijdens het door een Oostenrijkse kladschilder langzaam bruin gekleurde interbellum als tijdens en na WO II. In aflevering 4 van deze serie komt Frederik Hendrik al even voorbij. Als sollicitant naar de positie van stadhouder kort na de inval van de moffen. Dat stadhouderplan bestond al eerder bij toppers van de Abwehr. De Duitse snuffeldienst onder leiding van Admiraal Canaris. Alleen hadden zij een andere kandidaat op het oog: prins Bernhard von Lippe Biesterfeld, die voor de oorlog onder de schuilnaam Observator al voor de Abwehr in de weer was. Op 24 april 1942 volgde Benno wat laat het voorbeeld van Frederik Hendrik via een brief uit Washington aan de inmiddels maatschappelijk flink opgeklommen kladschilder. Maar net als Frederik Hendrik ving hij bot. Of schar. Wat maakt het uit. Vraag is nu of niet alleen in Utrecht maar ook elders in den lande net als bij Fentener geen onderzoek moet worden gedaan naar de graad van kosherheid van onze prins in definitieve ruste. En of ook hij niet uit het straatbeeld moet verdwijnen. Gebruiken we wel vaker: gelijke moniken, gelijke kappen. Stay tuned (JP).

jacques
Hier een paar links die laten zien wat de mentaliteit van de ambtenaar en van de industrie was.In Engeland zat KW met haar onvriendelijke gevoelens met Joden en met haar SS-schoonzoon.
Later gaven ze elkaar de Militaire Willems Orde. Hun gevaarlijkste daad was de bootreis in de meidagen naar Engeland.
http://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/vervolging-joden/endloesung/1087-ambtenaar-in-oorlogstijd-deel-2-economie-belangrijker-dan-ethiek

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=298&miaet=1&micode=092b&minr=1562626&miview=inv2

jacques
Nederland had het verdrag van Versailles niet ondertekend. De geallieerden verontwaardigd. Een buitenkansje voor de Duitse oorlogsindustrie, waarvan F.H. Fentener van Vlissingen dankbaar gebruik maakte en hielp bij de wederopbouw van de Duitse oorlogsmachine. Veel Duitse bedrijven kregen Nederlandse dependances. Hij kreeg van Hitler decoraties. In WOII ging het crescendo met de Nederlandse industrie in WOII met Fentener van Vlissingen als voorman. Zij leverde veel spulletjes aan de Wehrmacht. De opdrachten kreeg ze via Rüstungsinspektion Niederlande, gevestigd in het BPM-gebouw aan de Carel van Bylandtlaan te Den Haag. De industrie bediende voor 60% de Wehrmacht. De r&d werd verzorgd door TNO, die daardoor stevig uitbreidde. Na de WOII werd Fentener van Vlissingen voorzitter van de Zuiveringsraad! Een zuivere collaborateur die Nederlandse samenleving van vreemde, nazi-smetten moest verlossen. De Nederlandse Spoorwegen liepen in die tijd pünktlich.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 maart 2018
Aantal keren bekeken: 1119

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch