Skip to main content

Ottawa bezet (002)

09 februari 2022

De regering Trudeau, in samenwerking met MSM wereldwijd en uiteraard de VS-ambassade niet ver van Parliament Hill, is bezig het protest in de hoofdstad op te rollen.
MSM schildert ze af als 'white suprematists', nazi's en vrouwonvriendelijk' en Trudeau heeft de vrije hand denkt hij tegen 'terroristen'.
Kijk hoe ze zich volstrekt geweldloos verzetten.
De organisatie van 'Freedom Convoy' in Ottawa, onder grote druk nu de regering Trudeau ordetroepen naar de hoofdstad dirigeert om het verzet te breken, heeft de bevolking opgeroepen naar het regeringscentrum te komen om hen bij te staan. Tegelijkertijd hebben ze zich bereid verklaard met de geplaagde premier rond de tafel te gaan zitten.
In hun persconferentie verklaarden ze dat hun goede contacten met de Ottawaanse gemeentepolitie hen vertelden verbaasd te zijn geweest over de raid tegen de truckers op zondag 7 februari: Trudeau had speciale troepen van buiten gehaald.
Trudeau is bezig het karakter van zijn land beslissend te veranderen. Canada zal 'veramerikaniseren'. Trudeau tast het geweldloze karakter van de Canadese maatschappij aan met zijn leugens over 'geweld, hakenkruizen en vrouwonvriendelijk gedrag' van de truckers.
In Canada komen verkiezingen. Trudeau denkt met deze hetze de verkiezingen te winnen. Figuren uit de Conservatieve Partij scharen zich voorzichtig achter de opstand. Uit puur opportunisme uiteraard.

Korte samenvatting van het voorafgaande:
Vanuit overal in Canada is een goed voorbereide optocht van Vrachtwagens, Tractoren en wat verder rolt op weg gegaan naar het regeringscentrum 'Parliament Hill'.
Daar kwamen ze 29 januari aan en legden de stad plat (met inachtneming van het openlaten van een baan voor ambulances). Hun claxonconcerten (nu door een rechter verboden) vulden de stad. Een stad in een stad.
Ze bestormden niet het Parlementsgebouw (zoals wordt beweerd over Washington 6 januari; in feite werden ze binnengelaten). Ze bezetten het regeringscentrum. Op zich een revolutionaire daad. Vandaar de angst van de autoriteiten en hun reactie.
Een groot deel van de beweging is christelijk geïnspireerd. Daarin onderscheidt Canada zich niet van de Verenigde Staten. Een herinnering aan dat velen vanwege religieuze vervolging (weigering de staatsgodsdienst te omarmen) voor een bestaan in de Nieuwe Wereld kozen. Met name Nederlanders.

Op maandag 7 februari riep de burgemeester van Ottawa vervolgens de noodtoestand uit ('dit is een 'nationwide insurrection') en gaf de politie opdracht te beginnen met voorbereidingen te treffen voor het verwijderen van de demonstranten en hun voertuigen uit het centrum van de hoofdstad.
Terwijl er scherpschutters op de hoge gebouwen in de omtrek werden geplaatst.
De organisatie reageerde daarop met een eerste 'Adress to the Nation'.
De vorige dag was al een betonnen muur gebouwd bij het Parlementsgebouw. Nu werden voedsel en brandstof voor de mensen in de bloccade geconfisqueerd. Met aanvalsgeweren gewapende politie omsingelde de locaties. Ambulances werden aangevoerd alsof er een ramp dreigde. De brandweer sleepte tankauto's weg. Hierop werd direct de oproep gedaan op straat met jerrycans te demonstreren.
De politie heeft afgekondigd dat het voederen of van brandstof voorzien met arrestatie zal worden beantwoord.
'Honger het protest uit', is de door de ondergedoken Trudeau gekozen tactiek.
De actievoerders, die tot het uiterste volharden in geweldloosheid, worden zwaar op de proef gesteld.
60 van hen werden gearresteerd. Duizenden boetes werden uitgedeeld. Fout parkeren - verhoogd van 100 tot 1000 dollar.
Er is geen sprake van lichamelijk verzet.
Omdat Canadezen zichzelf als redelijke mensen zien en wapengeweld anders beschouwen dan hun zuiderburen.
'Illegaal wapenbezit, openlijk racisme, verkeer dat vastloopt', zo verdedigt de neocon Volkskrant het uitroepen van de noodtoestand. 'Veel inwoners zijn bang voor de truckers omdat die zich racistisch en vrouwonvriendelijk gedragen', zo meldt de krant uit Amsterdam. 'Chauffeurs die rondparaderen met hakenkruisvlaggen'; 'meerdere inwoners zeggen slachtoffer te zijn geworden van dreigementen, bijvoorbeeld omdat ze zwart zijn, transgender of een mondmasker droegen terwijl ze langs de truckers liepen'; 'de politie kreeg al 650 telefoontjes'.
Het zijn de traditionele beschuldigingen aan het adres van een bedreiging voor de macht. Denk aan de Gele Vesten in Frankrijk. Of de vaccinatieplichtweigeraars overal ter wereld. Natuurlijk moet die 'vrouwonvriendelijk, racistisch en terroristisch' zijn. Omdat ze een gevaar betekenen, juist omdat ze universeel zijn, door alle politieke barrières heen breken. Het is een gok van de autoriteiten hoe de Canadese bevolking gaat reageren. Het hele land heeft deze acties gesteund. Vanuit echt alle uithoeken zijn ze naar Ottawa gekomen. En ook uit de VS, Oregon en Californië. Ze werden tegengehouden bij de grens.
Dat ze nu als geslagen honden naar huis terugkeren is mogelijk. Bij 20 graden onder nul is het lastig zonder brandstof.
Toch lijkt dat er op woensdag, op de 11e dag van de bezetting, weinig op.
Net als de Gele Vesten in Frankrijk, werden de demonstranten beschuldigd van van alles en nogwat: 'het onteren van monumenten'; racisme; terrorisme; 'huurlingen' (gemeenteraad Ottawa).
Hoe het ook verder gaat, de demonstranten hebben gewonnen. Omdat ze geleerd hebben hoe ze 'heel het raderwerk' stil kunnen leggen.
Trudeau heeft gezegd niet het leger in te willen zetten.
Stel je voor. Dat zou hem de kop kosten. Alleen al om het te berde te brengen is gevaarlijk.
Er worden nu overal uit het land politie eenheden naar Ottawa geroepen om de resterende 500 trucks uit de straten te verwijderen.
Wie ze voedert of brandstof geeft dreigt arrestatie.
Zo wordt het protest gesmoord.
Maar het zaadje is geplant.
Ook bij de politie.
De gouverneur van deelstaatAlberta heeft verplichte vaccinatie vorige week afgeschaft. (WK)

Wim
Hopelijk ziet schrijver WK ook dat dit protest (anti vaccers) gekaapt wordt door extreem rechts. Trump en Baudet zijn de leiders van het nieuwe fascisme en deze 'meelopers' volgen in hun naïviteit deze massapsychose. Lees Menno ter Braak 'Nationaalsocialisme als rancuneleer'. Hij waarschuwde al voor oorlog II voor deze gevaren. Hoog tijd voor een nieuw antifascisme en heldere stellingnames niet elk protest valt goed te keuren het kan tenslotte ook een kristalnacht worden.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 februari 2022