Cypriotica (003)

26 februari 2017
Hits: 496

donderdag 21 maart-2013
Het moet een soort goddelijke voorziening zijn geweest. Gisteren bepaalde een stel hofjurken in München in hoger beroep, dat een deel van de in 1997 bij de Turkse kunstschurk Aydin Dikmen teruggevonden gestolen Cypriotische oudheden naar het geplaagde eiland terug moet. Dat terugvinden was overigens te danken aan een coup van kunstridder Michel van Rijn met nog wat bijrolletjes voor cultureel tafeldanseres Tasoula Hadjitofi en de toenmalige Cypriotische aartsbisschop Chrisostomos I (1). Daarna volgde nog een paar hoogstandjes, waaronder die van de icoon die in de kamer hing van de tegenswoordig wat toontjes lager zingende popster Boy George (2). Die ging ook back to the island.
Nou het goddelijke. Wat deed aartsbisschoppelijk opvolger Chrisostomos II gisteren? Die bood de regering in Limassolgrad financiële hulp aan. Hij was bereid wat hypotheekjes en wat leningen af te sluiten, want zijn kerk bezat onderpandjes genoeg. Was voor onze kunstridder reden om een laaiend mailtje in de gleuf van de orthodoxe baard te duwen. Komt ie:
“Remember bishop that you refused me 5000 euros costs (Boy George icon) because the church was too poor and you claimed all the honour? Hereby I put you on notice that a big international law-firm is looking into the '97 raid in Munich for my rightful finders fee. Knowing how rich the church is and how poor most of the hardworking farmers, this will certainly help.
PS. And “poor” Tasoula couldn't even find a Cypriot icon if it hits her in the botoxed face
”.

(1) Zie daarvoor bijvoorbeeld aflevering 13 van de serie “Bank te koop” dd. 12 augustus 2007.
(2) Zie dit artikel in de Volksfiets van 21 januari 2011

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 februari 2017
Aantal keren bekeken: 496

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch