Skip to main content

Opgeruid staat netjes (028)

29 januari 2020

Een hele goeie avond aan alle urgenderende kindertjes ter land, ter zee en in de lucht! Ja, die staking van morgen en ook overmorgen, en hoe jullie je daarin op te stellen… Ik roep jullie op om toch naar je school te gaan. Niet om tegendraads te doen -nou ja, natuurlijk wel een beetje- en ook niet om op het schoolplein te urgenderen. Nee, morgen en vrijdag vragen jullie -eerst netjes zoals we dat van jullie gewend zijn, maar als die volwassen klojo’s niet willen luisteren met behulp van enige dwang: sluit er maar eentje op in de toiletten of laat ze die achterlijke vruchtentoetjes uit de kantine maar eten- aan de ouderen van dagen die de leraren komen vervangen om jullie te begeleiden naar het plaatselijke politiebureau. Huh? Pollisie? Maar demonstreren is in dit prachtige land toch toegestaan en jullie hebben allang excuus aangeboden aan de buurman voor het bestellen van die pizza voor hem laatst, dus politie en bureau…? Ik leg het uit.

Vandaag hoorde ik op de radio dat minderjarige verdachten van een misdrijf op het politiebureau gewoon tussen de rest van misdadend Nederland moet zitten. Nog een keer: word je er met je dertien of veertien jaar van verdacht iets te hebben gedaan dan brengen ze je eerst naar het politiebureau. Is het gebleven bij die pizza voor buur of op de scooter van je grote broer over de A8 raggen, dan verhoren ze je en dan sturen ze je daarna al weer weg. Maar gaat het over meer -is er iemand anders gewond geraakt of nog erger- dan word je gearresteerd en mogen ze je een paar dagen vasthouden, totdat de rechter beslist of je langer moet zitten en in dat geval ga je naar de jeugdgevangenis. Op dat politiebureau hebben ze dus ook cellen, maar die zijn dus niet apart voor jou en je leeftijdgenoten ingericht. Dus daar zit je dan tussen de lui die je vader of je moeder konden zijn en die vast zitten op verdenking van wat niet al.

Da’s geen pretje. Was het alleen al omdat onder die volwassen verdachten steeds meer lui zitten die niet helemaal bij de les zijn, om het zo te noemen. Toevallig gister ging het op diezelfde radio over die mensen, met een ‘verstandelijke beperking’. Lui met een diagnose van hier tot Groningen dus, onder ons gesproken. Daarvan zijn er steeds meer. Want ga maar na: als jij een bank berooft en je hebt achter het stuur van je vluchtauto een knakker zitten die het verschil tussen een appel en een ei niet kan uitleggen en bij het commando ‘Rijjen!’ niet vraagt waar naar toe en waarom maar rijdt tot ie er blauw van ziet, dan huur je toch zo eentje in, toch? En tussen die gasten zitten dus ook steeds meer kinderen. Jullie hebben ook gehoord dat er steeds jongere mensen voor zwaardere vergrijpen worden gepakt. Kids die volwassen dingen doen. Zo’n vogel van veertien die niet alleen met een complete machete loopt te zwaaien maar er ook mee steekt. Jazeker, die is ook beperkt, heb je helemaal gelijk in. Maar hoe komt ie aan dat mes, en nog belangrijker: word ie er beter van als ie tussen anderen komt die hetzelfde hebben gedaan?

Niemand wordt beter van in de gevangenis je tijd doorbrengen, en al helemaal niet je kindertijd. Dus zou er op de kwekradio aandacht moeten komen voor het hoe en wat van die messenverkoop: wie verkoopt die dingen, wie verdient daaraan, waarom is het zo stoer om met die dingen rond te lopen terwijl je bij wijze van spreken net lopen hebt geleerd? En dus gaan we morgen en vrijdag vanuit school, samen met die ouderen die het altijd zo goed weten, naar het politiebureau om er tegen te protesteren dat onze leeftijdgenoten dagenlang worden opgesloten op drie vierkante meter met een toilet en een raampje vol spinnewebben…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 januari 2020
Opgeruid staat netjes