Op de barricades in Frankrijk (079)

Het was weer als vanouds: de leuzen, gezangen, de spreekkoren. De zwaarbewapende politie; nu met mondkapjes. Helikopters. Traangas. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken .... had verklaard minder zware granaten dan de gebruikelijke (waardoor ledematen worden afgerukt) te zullen inzetten. De grootste manifestatie van de Gele Vesten sinds maart toen corona het protest smoorde

De inzet van de macht om deze hervatting van de protesten de kop in te drukken was indrukwekkend: duizenden oproerpolitie waren samengetrokken om de verboden demonstraties (3 in getal, waaronder de Champs Elysees) in de kiem te smoren. Voorman Jerome Rodrigues had opgeroepen om identiteitskaarten thuis te laten om het voor de politie bij aanhouding moeilijker te maken; ze zouden daadwerkelijk worden gedwongen tot arrestatie over te gaan ipv hen na uitschrijven van een boete weer los te laten. Het geweld van de politie begon daar vroeg in de ochtend. De verboden demonstraties slaagden er toch in zich bij de enige toegestane optocht aan te sluiten. '1000', deed de prefectuur van politie het aantal demonstranten in de stad af. Naar oud gebruik. In werkelijkheid een veelvoud.

De veelvoud die het protest trok zijn een voorbode van een hete herfst, in de aanloop naar de 17e november, wanneer de beweging van de Gele Vesten 2 jaar zal bestaan. De langst lopende sociale beweging in Frankrijk van na de oorlog, daarover zijn vriend en vijand het eens. Corona kwam als geroepen voor Macron. Maar zal het het verzet echt uitdoven? Hij moet nog tot de verkiezingen van maart 2022. 

Acte 83 kende naast de werknemers in de zorg die voorop staan in de strijd een opmerkelijke nieuwkomer: bazen en werknemers van discotheken. Een door het virus zwaar getroffen bedrijfstak die weinig gecompenseerd wordt.

In Nantes vroeg de optocht aandacht voor de vorig jaar door de politie bij een muziekfeest de Loire ingedreven Steve Canicao. De doden worden niet vergeten. In Toulouse, de oude hoofdstad van het verzet, was iedere manifestatie verboden (2). 'Vanwege de sanitaire situatie'. 

Van Jaures gaan ze de boulevard op die het stadscentrum omsluit. Ze worden direct door politie ingesloten. Zo demonstreren ze. Omsingeld door oproerpolitie. Gewelddadige arrestatie op het terras van café Les Americains. En de troepen trekken zich weer terug. Woede bij de omstanders.

Dan wordt ook de esplanade schoongeveegd. 'Quittez la zone!'. De ring wordt gesloten. Een kapotgeslagen guitaar op de boulevard, als teken van de brutaliteit van de macht. Meer traangas bij de metroingang Jaures. Voetzoekers van demonstranten. Streetmedics doen hun werk voor slachtoffers van traangas. Ook al waren het maar een paar honderd, ook in Toulouse is het nieuwe seizoen van de Gele Vesten afgetrapt. 

Volgende week meer. (WK)

Op de barricades in Frankrijk

  • Hits: 148
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch