Op de barricades in Frankrijk (077)

BREAKING NEWS!
Zoals in vorige afleveringen voorspeld, is Edouard Philippe door Emanuel Macron vervangen als premier. Philippe (die het in de peilingen beter deed dan zijn baas) werd ingeruild voor de vrij onbekende Jean Castex, burgemeester van provinciestad Prades in de Rousillon sinds 2008 voor LR (waar ook Philippe lid van is), tot hij onlangs benoemd werd tot leider van de exit-strategie uit de corona-crisis.
De vraag wordt nu of Philippe in 2022 zelf kandidaat van rechts gaat worden tegen Macron. Door nu ontslagen te worden is hij zogenaamd vrijgepleit van medeplichtigheid aan de repressie. De hoop is dat de kiezers zijn medeplichtigheid vergeten zullen zijn. Een parlementslid voor de rechtse Les R├ępublicains tipte zijn partijgenoot alvast voor 2022.
Philippe klonk aangeslagen, zuchtte diep alsof hij zijn ontslag nog niet kon bevatten, en lulde maar door bij de overdracht aan zijn opvolger. Hij kondigde aan weer burgemeester te worden in Le Havre, waar hij zojuist werd gekozen. Herkozen eigenlijk, maar hij liet de stad eerder aan zijn assistent. 'Soyez bon', eindigde Philippe. Hij pinkte een traan weg en maande het applaus van zijn entourage te stoppen.
Daarna sprak Castex zijn opvolger, uitgerust met het accent van de Pyrrenees Orientales: hij vertelde in feite al stage te hebben gelopen bij Philippe de laatste maanden. Castex benadrukte hoe goed zijn voorganger voor de onderste lagen der bevolking heeft gezorgd. De onderste lagen zullen het met hoon weglachen. Dat zijn 'taak zwaar zal zijn', zoals hij voorspelde, dat lijdt geen twijfel.
De regering komt de komende 2 jaar tot de presidentsverkiezingen in zwaar weer, zo is ook mijn verwachting. De door corona gestopte protesten van Gele Vesten en vakbonden zullen opleven. Iedereen gaat aan de poten van de macht zagen. (WK)

Op de barricades in Frankrijk

  • Hits: 356
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch