Op de barricades in Frankrijk (075)

28 april 2020
Hits: 789

'Geen bescherming geen werkhervatting'. Dat is het standpunt van de CGT, de belangrijkste federatie van vakbonden in 'de zeshoek'.
Zonder problemen is het door de partij van Macron gedomineerde parlement het plan voor 'Deconfinement' (iedereen geleidelijk weer aan het werk) aangenomen. 
Maar de regering van premier Philippe, (hij verloor zojuist de verkiezingen in zijn thuishaven Le Havre) die door monarch Macron als een Lodewijk de XVIe is uitverkoren om zijn Covid19-politiek te verkopen, krijgt te maken met een bevolking (52% heeft geen vertrouwen in de regering wat betreft de aanpak van de corona-crisis) die niet van plan is de afwikkeling naar 'ontsluiting' van de macht klakkeloos te volgen. Het is de voortzetting van het sociale conflict (van Gele Vesten & vakbonden) met andere middelen. In Nederland iets onvoorstelbaars.
De heropening van de scholen die op stapel staat, net als in ons land, zal veel ouders doen besluiten hun kinderen thuis te houden. De regering heeft aangekondigd de onderwijsinspectie op ze af te sturen. Met politie.
Gezien berichten over neveneffecten van het virus op kinderen uit Engeland en op jong-volwassenen uit de VS die hier nog niet zijn doorgedrongen, is de onwil van de ouders niet onbegrijpelijk. In Nederland zouden we het niet in ons hoofd halen te twijfelen aan het oordeel van onze bestuurders. Dáár wel.
Dat is de keerzijde van de medaille in landen als Frankrijk en Spanje die een staat van beleg hebben ingevoerd. Zo'n 'politiestaat' kan niet onbeperkt voortduren, ook al zouden Macron (en ook Sanchez) dat zo graag willen. Dat is hun probleem. Bij het vieren van de teugels keert het sociale conflict (in Spanje de Catalonië-kwestie) dat doorgesluimerd heeft onder nog verslechterde economische omstandigheden terug.
AirFrance krijgt 7 miljard. Airbus (Frans-Duits-Engels) dreigt om te vallen. De puinhoop die overblijft als de rook is opgetrokken biedt weinig perspectief voor herverkiezing van Macron. Natuurlijk, premier Philippe kan en zal worden vervangen. Dat deed Lodewijk XVI ook zonder succes voor zijn val. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 april 2020
Aantal keren bekeken: 789
Op de barricades in Frankrijk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch