Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (061)

12 december 2019

Bij de laatste grote stakingsgolf in 1995 ging het om een actie gecontroleerd door de vakbonden. De regering bond in en zij deden wat concessies. Dit spel van kat en muis wordt al decennia gespeeld. Door het op het toneel verschijnen van de Gilets Jaunes, een volksbeweging zonder hiërarchie als de vakbonden, is een herhaling van dit zelfde scenario minder waarschijnlijk. Deze strijd wordt eerder tot het eind uitgevochten en in Frankrijk betekent dit bloed. Doden en gewonden.
Premier Eduard Philippe heeft woensdag gesproken. Niets is veranderd aan de regeringsplannen waarom de opstand is begonnen. De staking, afgelopen dinsdag verhevigd, zal dus worden voortgezet. 26 % van de gesalarieerden staakt nu. Dat is meer dan het lijkt, omdat het om de sleutelfuncties van de maatschappij gaat. De politie (in stiptheidsacties) geeft tekenen van uitputting. Dat is altijd een beslissend moment voor de macht. Eerder schrok Chirac terug voor de confrontatie. Bij de Macronie lijkt daar geen sprake van te zijn. Ze zijn de Rubicon overgeroeid in de gewelddadige onderdrukking van de opstand en kunnen niet meer terug. Niet meer terug naar een normale verhouding met de bevolking.
De politie is gevrijwaard van het nieuwe pensioenstelsel dat de regering wil invoeren om 'iedereen gelijk te maken voor de wet', 'van minister tot boer'. Maar waarom dan de politie als énige niet? Is dat goede reclame voor de pensioenplannen?
De reformistische vakbond CFDT schaart zich nu ook achter de eisen van de bonden in actie. De leden eisen het. Het laat zien hoe laat het is. Komende dinsdag wordt de staking geïntensiveerd. En uitgerekend die dag landt uw verslaggever te Toulouse, het hart van de opstand. Of hij zijn bestemming (200 km verder) zal bereiken is onzeker.
Maar eerst nog een zaterdag van 'Convergence', het samenvallen van de strijd van de Gilets Jaunes en de arbeidersklasse.
Als er een land is in de Westerse wereld waar de klassenstrijd in een gevorderd stadium verkeert is het Frankrijk. (Wordt vervolgd) (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 december 2019
Op de barricades in Frankrijk