Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (060)

07 december 2019

De verhouding tussen de Gele Vesten en de vakbonden is er een volgens het klassieke model: de georganiseerde gesalarieerden die CAO's en pensioenvoorwaarden overeenkomen met de 'sociale partners' versus de handwerkers en andere kleine zelfstandigen van vrije beroepen,  aangevuld met gepensioneerden, werklozen, jongeren voor wie geen toekomst is en overige paupers.
Deze tegenstelling bestond al ten tijde van het Ancien Régime, de tijd voor de Revolutie, toen sommige Gildes ronduit anti-revolutionair waren: ze hadden teveel te verliezen aan privileges. Het is het tegen elkaar uitspelen van de lagere middenklasse en 'hogere arbeidersklasse' tegen de laag onder hen, een spel dat door de macht al eeuwen met wisselend succes wordt gespeeld. De situatie in Frankrijk is nu zover dat het tegen elkaar uitspelen steeds moeilijker wordt voor de macht. De twee segmenten vonden elkaar op 5 december. Een nachtmerrie voor de Macronie. Ook al waren de toplui van de vakbonden niet voor (de CFDT, de reformistische verrader, doet helemaal niet mee) deze acties, de leden dwongen ze ertoe en strijden hand in hand verder met de Gilets Jaunes. De spoorwerkers en het vervoer in Parijs spelen een voortrekkersrol.
Alleen de Black Bloc's kunnen de regering nog helpen om dit verbond te criminaliseren en de bevolking van deelname aan de opstand af te houden. En natuurlijk het misdadige politiegeweld tegen geweldloze demonstranten. Maar ook dat schrikt de mensen niet genoeg af.
Acte 56 was ongekend vitaal, alsof er nieuw bloed was en dat is dus ook zo (zie video). Van Bercy naar de Porte de Versailles. De spandoeken, liederen, spreekkoren, ze klinken nog harder, vrolijker en vastbeslotener. 'Revolution!', gescandeerd door jong en oud. Stel u het in Nederland voor. Bij een gevangenis wordt de vrijlating van de opgesloten GJ geëist. Mensen ontrollen leuzen uit de huizen waar de stoet langstrekt. Applaus. De politie eromheen, al een jaar tegen het volk opgezet, oogt zichtbaar vermoeid. Hoeveel van hen beginnen te beseffen dat ze aan de verkeerde kant staan? Hoelang doen ze nog zonder morren wat Macron, Castaner en Philippe hen opdragen? Hoeveel van hen moeten er uit wanhoop nog met hun eigen dienstwapen een einde aan hun leven maken? De flic's zijn ook in actie, ze beginnen volgende week met stiptheidsacties. Macron zal hen snel moeten geven wat ze verlangen. Anders rest er niemand om hem te beschermen dan het leger (gevrijwaard van 'pensioenhervorming'). Op de Avenue du Maine loopt het dan geheel uit de hand. De organisatoren besluiten nog voor de Porte de Versailles waar een enorme politiemacht hen opwacht de demonstratie te ontbinden. Het kruit moet droog gehouden worden. Er wachten volgende acties.
En dan de provincie: Vrachtwagenchauffeurs blokkeren wegen. Gele Vesten zetten met gevaar voor eigen leven de autoroute Lyon-St.Etienne af (zie video). Toulouse is strijdbaar als altijd. Vakbondsvlaggen in een enorme optocht. Dat houdt de politie die in de zijstraten wacht om er op in te hakken enigszins op afstand (zie video). 1968 leeft voort in de herinnering, toen de arbeiders het tegen de ordetroepen opnamen en de macht het overzicht verloor. Dat dreigt opnieuw. De Gaulle werd gedwongen een referendum uit te schrijven, verloor en trad af. Dát eist het verzet ook van Macron. En een nieuw parlement. Of zie Rouen: hetzelfde verbond tussen vakbonden en Gele Vesten. De Assemblee van vakbonden vrijdag heeft de GJ bedankt dat ze hen hebben 'doen ontwaken'. De 'giletjaunification' van de vakbonden. Of Lyon (zie video). Wat een stoet. En Marseille, Nantes, overal in het land.
Dinsdag volgen nieuwe demonstraties door de vakbonden. De Gele Vesten zullen er bij zijn. De druk wordt opgevoerd. Op woensdag zal de regering vertellen wat ze van plan is.
En laten we Algerije niet vergeten, waar het volk voor de 41e vrijdag de straat op is gegaan voor de '2e bevrijding' zoals ze het noemen: van het corrupte regime. 12 december zijn er presidentsverkiezingen om alles te houden zoals het is: een militaire dictatuur ten bate van de elite die zich verrijkt aan uitverkoop van de bodemschatten. In Algerije en Frankrijk wordt voor dezelfde doelen gestreden. (WK)

WK
https://twitter.com/NiemandsKnegt/status/1203304670292303873?s=09

De volgende fase op weg naar Revolutie is bereikt.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 december 2019
Op de barricades in Frankrijk