Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (059)

06 december 2019

Algemene staking op 5 december: Frankrijk geeft het voorbeeld, zoals vaker in de geschiedenis. Zie ze zich verzamelen voor de demonstraties overal in het land. De mensen zingen de hymne van de Gilets Jaunes: 'On est la!'. En wat hebben ze in grote getale gehoor gegeven aan de oproep. Geen politie te zien voorlopig (zie video) Het is in Parijs 2 graden om 15.00 uur. Er worden vuurtjes gestookt. De mensen houden elkaar warm. Springen om niet af te koelen. Zo ziet een vrij volk er uit. 'Revolution!' klinkt het.
1 jaar Gele Vesten kon Macron bagatelliseren: 'het zijn niet dezelfde betogers als een jaar geleden'. Op 5 december is dat voorbij: iedereen is terug. De Gilets Jaunes zingen uitbundiger dan ooit: hun inspanningen het hele jaar door hebben de fakkel van het protest brandende gehouden. Omdat zij niet opgaven is de opstand vandaag zo wijdverbreid en groot. Het land zal dat niet vergeten. De grootste opstand sinds 1968.
In Lyon slaan de 'Black Bloc's' toe: 1000, zoals vooraf aangekondigd. 'We weten wie ze zijn, maar hebben orders niets tegen hen te ondernemen', lekten politiemensen naar Sud Radio. Een aanvoerder van de GJ, Maxime Nicolle, op de vraag of ze zelf niet iets tegen hen kunnen doen: 'We weten niet of het vermomde politieagenten zijn'. Hij doelt op de 'BAC's, de als demonstranten uitgedoste agenten van de 'speciale politie' die al sinds het begin door de regering worden ingezet.
Onze media melden slechts 'dat de treinen niet rijden' in Frankrijk. Zoals ze al een jaar opstand verzwijgen. 'Om ons niet op gedachten te brengen'.
15.30 uur:  de aanhanger van een vrachtwagen wordt omgekieperd door in zwart gekleden in een zijstraat van Rue de Rivoli. Politiesirenes. Er wordt met hekken gesleept. GJ's proberen het te verhinderen. De aanhanger gaat in de fik. Hevige vlammenzee. Het wachten is op de ordetroepen. Eerst komt de brandweer, zelf in actie, die aanslaat op een waterpunt. Dan arriveert de politie in gevechtsuitrusting. Ze beschermen zg. de brandweer.  Arrestaties. De macht heeft wat het wil. Beelden voor het journaal van 8 uur.
Toch zijn dit achterhoedegevechten. De reusachtige stoet verderop laat zich niet stoppen en zingt 'La revolte'. 'Wat doen we morgen? Het dunnetjes over!' Zo is de stemming.
De aanhanger fikt door. Was dit georganiseerde provocatie?
In Montmartre loopt het voorspelbaar verder uit de hand. De politie aarzelt. Dan toch charge. De wind staat verkeerd voor traangas. Ze ogen onzeker en vermoeid. Trekken zich terug. Dat voedt de relschoppers. Rubberkogels, granaten. We kennen het van de zaterdagen.
De avond valt op Place de la Republique?. De vuurtjes laaien op. Op de achtergrond klinken explosies. In de beste tradities. Van 1789 en de Commune. In Parijs is geschiedenis altijd vandaag.
De hoofdstoet trekt gewoon verder. De mensen zingen: 'Le putain Macron'. De hoer Macron. Van het kapitaal, zo weten allen. Wat in Nederland onbespreekbaar lijkt, is in Frankrijk doodnormale taal. Hier is alles, klimaat, vervuiling en armoede onze eigen schuld. Daar niet.
Verwarrend: gehelmde brandweer demonstreert, je denkt politie. Onafzienbare mensenmassa's. 'In staking tot het pensioen' leest een gespoten leus. Politie klaar voor charge. 'Bande des nazi's!'
Rond half zeven bereikt de stoet Place de la Nation. Daar is het inmiddels een slagveld.
Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in het hele land 806.000 demonstranten. De organisatie houdt het op 1,5 miljoen. De strijd gaat de komende dagen verder. Morgen, zaterdag Acte 56 van de Gele Vesten. (WK)

Cjuupie
En onze NOS maar wegduiken......
Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 december 2019
Op de barricades in Frankrijk