Op de barricades in Frankrijk (048)

18 augustus 2019
Hits: 1071

Terwijl tijdens de vakantieperiode bij uitstek augustus het protest van de Gilets Jaunes is geslonken (in Parijs en Toulouse nog maar enkele honderden demonstranten op straat) is bij Acte 40, de veertigste zaterdag op rij dat betogers de straat opgaan, sprake van een opmerkelijke 'internationalisering' van de beweging die tot een even opmerkelijke scheiding der geesten heeft geleid: de demonstratie van afgelopen zaterdag stond in het teken van solidariteit met de opstand in Hongkong, waar de betogers zich op hun beurt met de Gele Vesten hadden gesolidariseerd. Dit leidde tot een afstand nemen door voorman van het eerste uur Faouzi Lellouche van deze opstelling. Oftewel een splitsing tussen voor- en tegenstanders van deze 'internationalisering'. Lellouche en anderen willen het bij de vertrouwde doelstellingen van de beweging houden: de belangen van de bevolking, de brandstofprijzen, de koopkracht en het referendum op initiatief van burgers, om er een paar te noemen. En natuurlijk het verdwijnen van de regering Macron en zijn gehate minister van Binnenlandse Zaken Castaner in het bijzonder.
Het zal duidelijk zijn dat de macht deze tegenstelling zal gebruiken om het verzet verder in de marges te duwen en te bagatelliseren, in nauwe samenwerking met de media in handen van het grootkapitaal. Volgens peilingen zou tachtig procent van de bevolking inmiddels van mening zijn dat de Gilets Jaunes hun doelen voorbijgestreefd zijn en moeten stoppen met manifesteren.
Ik vermoed dat ze zich te vroeg rijk rekenen. De tijd zal ons leren of dit spelletje lukt. Voor hetzelfde geld nemen de protesten in de herfst weer toe. Maar zeker is dat deze 'internationalisering' een belangrijk verschil van inzicht binnen de Gele Vesten aan het licht heeft gebracht.
Vanuit het gezagsgetrouwe Nederland valt een goede inschatting moeilijk te maken. Opstandigheid en verzet tegen 'het van god gegeven gezag' staan zo ver af van de Nederlander dat een juiste inschatting voor hem niet te maken is. Zwarte Piet en het boerkaverbod, de rest gaat hem of haar boven de pet. Dit dociele volk van oranjelol en met de pet in de hand groeten als de baas passeert heeft haar glorieuze geschiedenis van verzet (tegen de Spaans-Habsburgse overheersing) ingeruild voor infantiliteit en consumentisme. 9000 mensen telde het verzet tegen de nazi-bezetting. De rest 'maakte er het beste van'. Laten we dat nooit vergeten.
In Frankrijk, waar ondanks een extreem gewelddadig en repressief regeringsbeleid het protest zo lang voortduurt, gelden gelukkig andere wetten. Daar is verzet normaal.
De beweging zal deze inzinking te boven komen. Want er is niets veranderd sinds de protesten hun aanvang namen. Op 17 november aanstaande is het een jaar geleden dat ze begonnen. Het naderen van die datum zal een nieuwe impuls geven. (WK)

WK
https://twitter.com/NiemandsKnegt/status/1163040852144513025?s=09

Hartverwarmende beelden uit Montpellier. Voor wie mocht twijfelen aan steun onder de bevolking.

jacques
Internationale solidariteit was het toverwoord. De globalisering van productiecapaciteit en handel is een ramp voor moeder aarde. Handelsstromen van vlees, vis, landbouwproducten etc zijn voor de hand liggende producten zijn rampen voor het milieu maar ook veelal voor de lokale bevolking, het vee, de landbouwgrond etc. Bloemen zijn helemaal uit de boze. Dus hier zie je twee woorden met min of meer hetzelfde begrip dat zo'n tegengesteld effect heeft. Nog groter is dat bij de vluchteling, de handel daarin en de politieke standpunten daarover.
Voor mij is een adagium duidelijk. De rijke landen exporteren hun armoede naar de arme landen, waardoor de eerste nog rijker worden en de laatste nog armer. Compris? En dan hebben we het nog niet over de cultuur. Een voorbeeld van deze is orale overdracht van verhalen. Het OT is het voorbeeld van dit. Het NT is het voorbeeld van een reclamefolder. Ook de juiste bestemming is duidelijk. De een in de boekenkast, de ander in de ..... letters zijn op.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 augustus 2019
Aantal keren bekeken: 1071
Op de barricades in Frankrijk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch