Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (035)

20 mei 2019

Zie ze achteruit lopen, de gehelmde agenten voor de stoet van de Gele Vestjes tijdens Acte 27 in Parijs. Ze zweten in hun kunststof tunieken à la American Football. Je zou haast medelijden met ze krijgen ware het niet dat ze 550 euri toucheren voor iedere zaterdag dat ze op ongewapende demonstranten inslaan, hen ogen uitschieten en handen afrukken. 11 doden zijn er inmiddels gevallen in de 6 maanden van het protest. 2000 gewonden. Nee dan de Demonstranten die hen fluitend, zingend en joelend volgen, luchtig gekleed in het voorjaarsweer, in opperbeste stemming tot de situatie omslaat zoals altijd en ze voor lijf en leden moeten vrezen. Wie dit aanschouwt weet dat de macht al verloren heeft maar dat niet wil en kan erkennen.
'De aantallen demonstranten lopen terug' praat MSM zich met de macht moed in, terwijl het natuurlijk ongekend is dat de protesten al zes maanden aanhouden en het enthousiasme en vastbeslotenheid alleen maar toenemen. 'Revolutie!' wordt er gescandeerd. De macht weet dat het het volk ernst is, daarom wordt de repressie nog verder opgevoerd. De dreigende geweren met flashballs, terwijl niemand ook maar iets strafbaars doet. Ze demonstreren.
Het zwaartepunt is door de organisatie naar de provincie verplaatst, vandaag is Nancy de plek waar het thema (vandaag de brandstofprijzen waarmee de protesten een aanvang namen) centraal staat.
In sommige michelinmannetjes herken je vrouwen. Of vrouwen, het zijn geen vrouwen die op de demonstranten inslaan, net zo min als het mannen zijn die ongewapende mensen letsel berokkenen. Het zijn poppetjes, tinnen soldaatjes van de macht. De schutters van de flashballs voorop, het geweer losjes in de armen. De loeiende sirenes van de busjes in de zijstraten, waar versterking wacht. 80.000 agenten in het hele land. De politie houdt de stoet op en slaan op het gedrang in. Orders van Castaner, hun gehate baas. 'On est lá'!' Opstootje zet niet door, de politie taait af onder gejoel. De Bac's in jeans. Jonge welgevormde vrouw met wapenstok. 'Macron voert oorlog tegen ons', zingen de demonstranten onverstoorbaar. De stoet gaat verder. Ze duwen politie weg. Geen angst. Gewone mensen. Geen Black Block te zien. Dan charge met de wapenstok. Spuitbussen traangas. Flashballs. Maar niets houdt ze tegen. 'Revolutie!'. 'Antikapitalisme'. 'Rot op!'. Het volk kolkt van woede. Deze agenten, waarvandaan ze ook zijn opgetrommeld, zal het heugen. Terrassen met stoeltjes, we naderen Montparnasse. Gilets Jaunes lopen door het cordon heen en duwen ze verder. Opstootjes die gecalmeerd worden, door demonstranten! Heldhaftige meisjes met bloemen in het haar gaan voorop. De trommelaar met de roze pruik. 'Half uur nog', verzucht gendarme. Het gejoel klinkt steeds dreigender. De commandanten telefoneren. Een agent, helm af, loopt keuvelend met fotograaf voor de troepen uit. Ze ogen steeds vermoeider. De demonstranten zingen opgewekt dat ze niet moe zijn.
Rond de Sacre Coeur blijven ze uren doorzingen. Volgende week de 28e aflevering. Zes maanden en het protest dat uitgedoofd zou zijn volgens MSM is nog springlevend. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 mei 2019
Op de barricades in Frankrijk