Op de barricades in Frankrijk (024)

21 maart 2019
Hits: 1299

Het besluit van de regering Macron om 'militairen van de wacht' in te zetten bij het beteugelen van de protesten brengt het conflict in een nieuwe fase, alom bekritiseerd in het gepolariseerde land. Militairen klagen dat ze er niet voor zijn opgeleid. Ze kunnen alleen maar schieten. Ze zullen ingezet worden bij de beveiliging van 'objecten van de staat'. Alsof die gevaar zouden lopen.
De vragen over de vernielingen op de Champs Eelysees afgelopen zaterdag worden niet beantwoord. Waarom de Gele Vestjes ogen worden uitgeschoten en handen afgerukt terwijl de Black Bloc's ongestoord kunnen vernielen. De nu door Macron ontslagen politieprefect legde het BB 3 maanden lang nooit een strobreed in de weg. Nu is hij wegens 'zachtheid' vervangen door de houwdegen die tot nu Bordeaux mocht terroriseren. Parijs weet wat haar te wachten staat: meer geweld.
In de pers valt te lezen dat het om 1500 goedgetrainde paramilitairen zou gaan. Met naam bekend bij de politie voor een groot deel. Stel je voor dat het om 'islamieten' zou zijn gegaan.
Betekent dit dat Macron het pleit nu heeft gewonnen met het spel de BB's te gebruiken om de GJ in een kwaad daglicht te stellen? In de peilingen loopt de steun voor de volksbeweging terug na al het geweld en dat is logisch. Met creatieve vraagstelling is het gemakkelijk antwoorden tegen geweld op te roepen. Niemand is voor het vernielen van winkels in het land van de 'petits commer├žants'. Het was de ideale truuc om het verzet te diffameren en te isoleren.
Aan de andere kant is de malaise van de lagere middenklasse zo groot dat deze aanval op hun inkomens nu maar dapper te slikken geen optie. Dit was geen uiting van macht, het inroepen van het leger. Het is juist een teken van onmacht, van een regering die weet dat de ordetroepen, waar zijn regime op berust, aan aan het eind van hun Latijn zijn terwijl de demonstranten zingen dat ze niet moe zijn.
Het volk wist dat het een kwestie van lange adem zou worden. Het geweld van Acte XVIII lijkt nu het breekpunt te worden. Zaterdag zullen we (live - kijk zaterdag  francais.rt.com/en-direct) kunnen aanschouwen of dat inderdaad zo is. Of de dromen van Macron over een rustige aanloop naar de Europese verkiezingen waarop hij zijn hoop heeft gevestigd zullen uitkomen. Ik gok op van niet. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 maart 2019
Aantal keren bekeken: 1299
Op de barricades in Frankrijk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch