Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (018)

18 februari 2019

De regering Macron heeft tijdens 'Acte XIV' van de Gilets Jaunes afgelopen zaterdag een belangrijke overwinning geboekt: in Montparnasse is de Franse joodse filosoof Alain Fienkelkraut (extreem-rechts) in Parijs belaagd door Gele Vestjes die hem 'tsioniste!' toeschreeuwden. Marine Lepen kon tweeten dat deze aantijgingen van 'extreem links' komen. Waarschijnlijk heeft ze gelijk. Maar ze hadden net zo goed van religieuze joden kunnen komen. Want in tegenstelling tot wat 'de mensen' geloven is Israël geen "joodse uitvinding" maar een van het westerse kapitalisme. Extreem-rechts en de anti-semieten zijn de grootste aanhanger van Israël bestaand. Zij willen dat alle joden oprotten naar 'hun eigen land'; net als alle andere 'volksvreemde elementen het arische volk bedreigen'.
'Het Veertiende Bedrijf' speelde zich verder af in 'relatieve kalmte', zoals dat zo mooi heet. Er vielen geen doden en er werden geen handen afgerukt of ogen uitgeschoten met de 'flash balls'. De bekende cijfers: volgens het minsterie van BZ demonstreerden in heel Frankrijk 41.500, volgens politievakbond 'Police en colére' 230.000. De demonstranten die de gemobiliseerde ordetroepen naast de gebruikelijke leuzen toeschreeuwden 'Jullie zijn moe (de vakbonden klagen over teveel werk ieder weekend), maar wij niet!' Na de winter lonkt het voorjaar al in februari. 'Gerechtigheid nergens politie overal'. De creativiteit van het Franse volk in leuzen, liederen en afbeeldingen is geweldig.
Tegelijkertijd worden opiniepeilingen in stelling gebracht die beweren dat 52% van de Fransen wil dat de acties stoppen. Terwijl volgens diezelfde peiling 50% zegt ervoor te zijn dat ze doorgaan. Het gevecht om 'de volkswil' wordt via peilingen en MSM gevoerd. Op straat werd ook de zondag erop volgend door de gele vestjes gedemonstreerd om te vieren dat het 3 maanden geleden is (17 november) dat de protesten begonnen.
Ook de vrouw die een lijst begon om 'namens de gele vestjes' mee te doen aan de Europese verkiezingen werd op straat door de GJ belaagd en als verrader bestempeld. Zoals Jerôme Rodrigues, de vooraanstaande GJ die bij 'acte XII' een oog werd uitgeschoten zegt: 'deelname aan de Europese Verkiezingen vindt plaats om de GJ te verdelen'. Tegen die tijd hoopt Macron het land weer onder controle te hebben. Tegelijkertijd wordt steeds meer duidelijk over de betrokkenheid van de politie zelf bij de vernielingen aangericht door 'casseurs' (vandalen) van het 'Black Bloc', zg. 'anarchisten' die Macron het voorwendsel geven voor het politiegeweld (zie ook vorige aflevering). Nooit is er een vandaal aangehouden en voor het gerecht gebracht. De samenwerking tussen de staat en zg. "extreem links" werd zelden zo duidelijk aangetoond. Terwijl de politie deze mensen bij naam kent worden ze beschermd en geen strobreed in de weg gelegd. Ze slaan liever onschuldige bejaarden in elkaar dan hun bondgenoten van het Black Bloc.   
De protesten vonden plaats in heel Frankrijk; ook in de kolonies van 'Outre Mer'. Zelfs op Haïti (de eerste Franse kolonie die haar onafhankelijkheid bevocht) is het verzet in gele vestjes in opstand gekomen.
Macron heeft dit weekend gescoord met Finkelkraut. Maar dat het hiermee voorbij zou zijn kan niemand geloven.
Volgende week 'Acte XV'. De politie waarop de repressie van Macron rust kraakt in zijn voegen. Wat zal de volgende stap zijn? Het leger inzetten? (WK)

WK
Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=WDER83rW4oE
Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 februari 2019
Op de barricades in Frankrijk