Er zullen in dit land weinig mensen zijn die beseffen dat Frankrijk op een burgeroorlog afstevent, tussen arm en rijk. 'Wat een zwaar woord voor wat relletjes'. Dit volk speelt parten dat de kennis van taal en Franse geschiedenis hier 'in naam van Oranje' nooit zijn onderwezen om de schapen niet op verkeerde gedachten te brengen. 'Wat niet weet wat niet deert'. Maar ondertussen gaat de gechiedenis buiten onze grenzen WEL door. Al direct over de grens bij Maastricht waar een geel vestje willens en wetens werd doodgereden door een Nederlandse chauffeur.
'Waarom het beroemde 1968 niet en nu wel?, zal gevraagd worden. Omdat in tegenstelling tot 1968 nu HET HELE LAND meedoet in het protest. Van de kleinste uithoeken tot alle grote steden van het land. 'Hoofdstad van het verzet' wordt Bordeaux, hoofdstad van Aquitaine, genoemd (1).
Niet zonder reden. Het geweldloze verzet is er hardnekkig en wordt door even hardnekkig politiegeweld beantwoord tot ze krijgen wat ze willen: geweld van de getergde betogers.
Nog steeds denken de machthebbers hier te lande en daar in hun ivoren torens dat dit in hun voordeel (de boel wordt afgeblazen) zal eindigen. Macron heeft gisteren de eerste van zijn 'praatkamers' geopend in Eure (Normandiƫ) met twee burgemeesters uit ieder departement die naar hem mochten luisteren. Niet eens praten. Hoe Macron zijn bekende ideƫen ontvouwde, losgezongen van de realiteit.
Luc Ferry, telg uit het geslacht dat Jules Ferry voortbracht, minister in het kabinet van de verrader Thiers tijdens de Commune van 1871, en zelf Minister van Onderwijs onder Sarkozy, heeft voorgesteld de politie 'een keer goed de wapens te laten gebruiken'. Dan zou het volgens deze regent meteen afgelopen zijn met het verzet van het volk. De gek. Dat zou het breekpunt kunnen zijn voor de ordetroepen om de kant van het volk te kiezen. Zoals het volk scandeert: 'De politie met ons!' Al eerder verbroederden politieagenten zich met de gele vestjes bij de barricades in het land. Het wachten is op het weigeren van orders om op het volk te schieten. Zelf voeren ze actie voor hoger loon en ze kregen 350 euro eindejaarsbonus om op de mensen te schieten.
Tot nu toe is het volk geweldloos. Dat heeft een limiet. De geschiedenis bewijst het. Hoe langer het politiegeweld duurt hoe dichterbij dat pre-revolutionaire moment komt (2).
In Bordeaux onthulde een geel vestje het naambordje 'Rue Dettinger', hommage aan de bokser die gevangen is genomen omdat hij oude mensen aan de Seine in bescherming nam tegen zwaarbewapende agenten. Hij wees de weg. Zaterdag 'Acte 10', 'het Tiende Bedrijf'. (WK)
(1) https://youtu.be/RhoiTuVoAso
(2) https://www.youtube.com/watch?v=IBFzPppBEBg&feature=youtu.be