Skip to main content

Onze milde kant (022)

11 september 2018

BB kleunt erin. Binnenlands Bestuur. Da's het volkje dat ambtenaar zit te wezen achter het loket. Of in de vertegenwoordigende lichamen, zoals gemeenteraden en dergelijke zo mooi worden genoemd. Ieder zijn ding, denkt ook dit meisje, de een vertegenwoordigt anderen en de ander rookt met filter, niks mis mee. Totdat het niet klikt, tussen ambtenaar en vertegenwoordiger enerzijds en degene die door hen wordt benadeeld anderzijds. 

Hoe je daarmee omgaat als benadeelde burger? De een ontduikt belastingen, de ander vertrekt naar een ander land, een derde roept op om de ambtenarij en de volksvertegenwoordiging af te schaffen. Een enkeling stroopt de mouwen op en gaat zo'n kogelvrije glaswand tussen hem en De Staat te lijf. Dat raad ik niemand aan. Je bezeert je snel aan die dingen. En aan de andere kant van de kloof neemt men een dagje vrij.

Meestal wordt die vrije dag goed besteed, door bijvoorbeeld met kinderen en partner erop uit naar bos of strand te trekken en zodoende menig middenstander van een extra centje te voorzien. Ik als betaalde baanloze jongejuffer raad iedereen zoveel mogelijk vrije dagen aan. Maar bij BB heeft men nu bedacht dat die vrije dag voor ambtenaren en vertegenwoordigers niet zo prettig besteed moet worden.

In Den Bosch kan men aanstaande donderdag naar een debat. Tenminste, indien men in het leven staat als ambtenaar, bestuurder of raadslid. Hullie praten over hullie, denk je dan als niet besturende sterveling. Als dat dan maar niet over mij gaat want dan is het natuurlijk geen debat... Is het ook niet. Voor de jongens en meisjes die zich donderdag om twaalf uur melden in het Bossche stadhuis is ter gelegenheid van hun vrije dag het monument omgetoverd in een sportschool.

Jeanine en Eus gaan naar de weerbaarheidstraining....

Het griezelen begint al op de uitnodiging. Kijk hier maar mee. Eerst effe naar beneden scrollen, naar de smoelen van ene John Bijl en Jaap Bouwmeester. Bijl is de speaking name achter het Periklesinstituut. Ik had er ook nooit van gehoord maar Johnny licht U bij over hoe om te gaan met stress achter het traliewerk cq de glaswand. Ik denk dat als ie zijn brilletje afzet en een hansopje aantrekt donderdag na vier uur ook voorgaat in de workshop 'enige basisvaardigheden uit de vechtsport'.

Jaap Bouwmeester zien we niet zo gauw in het zweet en op een matje. Hij is van I&O Research, eenonderzoeksburootje dat op haar website alleen maar met de bekende cliché´s zoals ´talent´, ´missie´ en´maatschappelijke betrokkenheid´ om zich heen slaat. Doet je geen pijn, die Jaap, Stalkt je alleen met zijn participatie en zijn klantgerichtheid net zo lang tot je terug naar België verhuist. 

Ook taalkundig is het onder uit de zak donderdag. Een voorproefje: er is een afsluitende ´netwerkborrel´, er is het ´behouden van Uw veiligheid´, en daar heb je de allermooiste, de uitzwaaier voor vandaag: ´Hoe blijf je bij als volksvertegenwoordiger bij eigen mening tegen de groepsdruk in´, een letterlijk citaat uit de letterkast van uitnodigend ambtenaar José... Als goedwillend ambtenaar en of gedreven bestuurder dan toch maar liever naar De Efteling donderdag...? (gvd)

sybrand
Al die trainingen, Veluwe-sessies en Papendalspelletjes, het is van een grote treurigheid. Maar veel mensen verdienen er goud aan, zoals keeper Hans van Breukelen die mijn vrouw ooit vermanend toesprak op zo'n bijeenkomst (HBO, langjarige ervaring in de zorg), een totale mismatch. En dan dat kromme taalgebruik...

Na tientallen bijeenkomsten , waarbij de grappenmakers van "Ja maar' natuurlijk niet mochten ontbreken, is er in de organisatie geen steek veranderd: eerst mensen ontslaan en dan weer groeien via een externe schil van ingehuurde krachten...

jan-47
vergat even dit linkje
https://commonpurpose.org/united-kingdom/

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 september 2018
Onze milde kant