Skip to main content

Onze milde kant (008)

07 maart 2018

Ook EO. Bij de relirevolutionairen zijn ze Andries Knuffel en hun Landdagen allang voorbij. De laatste jaren scoren ze met Pasen, niet met Beethoven of Bach maar met Jezus-in-burger. De Passion. De lynchparij die zich tweeduzend jaar terug in Palestina moet hebben afgespeeld, waarheidsgetrouw nagedaan en live over onze hoofden uitgestort. Op zijn Hollands en in zijn Hollands, opdat iedereen in de waan gaat leven dat Jezus en Pilatus gewoon gezellige kaaskoppen waren. Setting uit de Gooise matras, met BNer die als Jezus, BNer zijn zus als Maria, vul maar in. Wie de Luizenmoeder en Dokter Deen een keer heeft gezien weet al wie de Petrus van het volgend seizoen wordt.
Ronduit fascinerend is de bezetting van de rol van de fouterds in het verhaal. Judas Iskariot, Pontius Pilatus maar vooral Barabbas, de veroordeelde goser die naast Jezus aan het hout bungelde en door de verlichte buurman wed vrijgepleit. Voor Barabbas wordt een greep gedaan in de fuik vol deugnieten die dit landje rijk is. Een acteerverleden is daarbij een pre maar hoeft niet. Dus zien we in die rol oudvoetballers die wegens bedreiging of omkoping of allebei niet meer ballen, een model dat aan de drank is geraakt en een turner die liever snoof in plaats van aan de ringen caramboleerde. BNers met een smetje dus en in de EOopvatting zielen die voor de herkansing in aanmerking komen.
Volgens de Telegraf heeft men in ultraprotestantse kringen nu het oog laten vallen op Marco Kroon. De geweldenaar uit Brabant met de kippenborst vol tattoos en blik omdat ie voor ons de oorlog tegen de Taliban heeft gewonnen. Marco heeft sinds zijn huldiging regelmatig deTelegraf gehaald omdat hij wapens en lijntjes verkoopt in de kroeg die hij na zijn terugkeer uit de woestijn overnam. En nu heeft hij door zijn mond te openen over dingen die beter niet in de Telegraf kunnen komen, zijn excollega’s van de commando’s in een lastig pakket gebracht. Hoog tijd dus voor Kroon om als sneue oorlogsheld in aanmerking te komen voor algemene gratie, verleend door de evangelischen.
Je zult toch maar Yuri van Gelder heten en zo’n opvolger krijgen.
Daarom is het een goed idee om nu we nog een paar weken moeten vasten de kandidaat voor Barrabas in een ander lijstje te gaan zoeken. Werd ook vandaag bekend, die van Forbes, van de rijkste types op deze aardkloot. De vergaarders van het echte goud. Geen zielige opgedofte figuren uit de Vaderlandse sien dus maar de real winners, Billy Gates, de baas van Amazon, het vrouwtje dat de miljarden van Heineken onder haar zitvlak heeft. Kiezen we uit dat lijstje iemand die op de markt in Leeuwarden of naast de Arena een poosje aan de mast moet gaan bungelen dan weten we tenminste zeker dat ie als ie voor de eer bedankt dat doet door een miljoen hier of daar rond te strooien... (gvd)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 maart 2018
Onze milde kant