Skip to main content

Onkruit vergaat niet!

31 juli 2022

Tentoonstelling "Antimilitarisme in tijden van oorlog", film, debat, en muziekvoorstelling in september 2022 in Nijmegen. De oorlog in Oekraïne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensie-uitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80, op het hoogtepunt van de koude oorlog, kwam Nederland met massale demonstraties ( 1981: 250.000 en 1983: 400.000 mensen) in opstand tegen de militarisering en bewapening.
De antimilitaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo’n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.
Met een debat, film en expositie wordt met actievoerders van weleer teruggekeken op die turbulente tijd: Wat wilden Onkruit en de totaalweigeraars bereiken? Welke idealen hielden het vuur brandend? Welke actiemiddelen waren effectief? Hoe bepaalde die tijd de rest van hun leven? Wat is de brug naar het heden? Welk effect heeft de Oekraïne oorlog op de ideeën en idealen van toen? Vergelijkbaar aan Onkruit toen is de groep Extinction Rebellion nu: net als de massale bewapening is ook de klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aarde. Ook de actiemiddelen zijn vergelijkbaar: compromisloze directe actie met een hoge persoonlijke opoffering.
Met een speciaal gemaakte film en portretten, een tentoonstelling en een debatavond organiseert Onkruit vergaat niet een reeks activiteiten waarin de dilemma’s van directe actie toen en nu – als antwoord op de grote bedreigingen van ons voortbestaan - aan de orde komen.
De muziektheatervoorstelling op 30 september verdient speciale aandacht! De tentoonstelling vindt plaats van 19 september t/m 29 september 2022 van 13.00 uur tot 17.00 uur (uitgezonderd zondag 25 september) in de Lutherse kerk Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79 6521AX Nijmegen.
De eerste debatavond onder leiding van Cees Grimbergen vindt plaats op 23 september om 19.30 uur in de Thiemeloods Leemptstraat 34, 6512 EN Nijmegen. Met onder andere Prof. dr. Jacquelien van Stekelenburg hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en voormalig Tweede Kamer lid (PSP, Groenlinks) Andrée van Es.
Nie wieder Krieg – een theatraal liederenconcert van Eric van Grootel, zang en Frank van Merwijk, piano vindt plaats op 30 september in de Lutherse kerk Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79, 6521AX Nijmegen.
De tweede debatavond vindt plaats op een nader te bepalen datum in oktober in de Kargadoor te Utrecht.
Aansluitend zal de tentoonstelling in de maand oktober getoond worden in De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht. Tel 030 - 231 0377 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De film en de portretten zijn te zien op de tentoonstelling. De film wordt ook getoond op de debatavond. Zie https://onkruitvergaatniet.nl

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 juli 2022