De bomaanslagen van Madrid (002)

maandag 23 mei-2005
Maussili Kalaji kreeg in zijn jonge jaren een opleiding in één van de opleidingskampen van Al Fatah. In 1981 vroeg hij in Spanje politiek asiel aan en verkreeg dat snel. Na 3 jaar kreeg hij het Spaanse staatsburgerschap “voor bewezen diensten aan Spanje”, in 1989 ging hij naar de politieopleiding. Na zijn politieopleiding kreeg hij de opdracht om te infiltreren binnen extremistische organisaties in Spanje.
In datzelfde jaar nam Kalaji deel aan een belangrijke operatie in de haven van Valencia, waar een lading explosieven (verborgen in blikken aan boord van een Libanees vrachtschip) in beslag werd genomen. Acht personen werden daarbij gearresteerd, vier ervan waren lid van Hezbolla en de rest waren Irakezen. Het was de bedoeling om deze explosieven te gebruiken voor een aantal aanslagen op ambassades in West Europa.
Kalaji moet zijn werk goed gedaan hebben want hij slaagde er niet alleen in om ‘bevriend’ te raken met een aantal sleutelfiguren uit in Spanje actieve islamistische cellen, zoals met Imaz Yarkas, een pseudoniem van Aboe Dahfah (verdachte van de aanslagen van 11 september en van de aanslagen in Madrid); Sherhane ben Fakhet, oftewel: de Tuniesiër. Bovendien kon hij een aantal informanten binnensluizen in deze netwerken.
Al met al kan je vermoeden dat de Spaanse veiligheidsdienst geïnfiltreerd was in de netwerken en cellen die de aanslag van Madrid pleegden, maar dat naar alle waarschijnlijkheid er te laat is gereageerd, zodat de aanslagen niet konden worden voorkomen. Dat scenario komt ons bekend voor. Met de AIVD en de Hofstadgroep.

De bomaanslagen van Madrid

  • Hits: 290
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch