Foutje, bedankt (003)

woensdag 16 maart-2011
Dacht Yan met de pet in Japan, dat de luitjes die ervoor geleerd hadden voor een stel veilige nucleaire bouwsels hadden gezorgd. Even niet dus. Kan je zeggen, dat er tegen de natuurlijke gevallen van shock and awe die zich kort na elkaar voltrokken weinig te doen was, maar bij het inrichten van dit soort stroomopwekkers moet je wel van het ergste uitgaan. Zeker als je op een paar gezellige breuklijnen leeft. En moet de controle op de veiligheid van uitbaters als bijvoorbeeld Tokio Electric Power Co. optimaal zijn, opdat je niet elke keer jodium moet slikken als je de stofzuiger of de sapcentrifuge aanzet. Vraag is of dat ook zo was.
In 1999 liepen twee medewerkers van een van haar nuke-centrales een overdosis straling op toen ze met een paar emmers een uranium-mixje probeerde te shaken. Dat veroorzaakte een kleine explosie die pas na 20 uur werd ontdekt. De betrokken medewerkers voegden zich bij hun voorouders.
In 2002 namen de voorzitter en de president van de firma afscheid toen @#&%!&* klokkenluiders het radioactieve bericht lieten ontsnappen, dat sinds beginjaren tachtig de rapportages over herstelwerkzaamheden fake waren. Bij 17 reactoren ging tijdelijk de kraan dicht.
En in 2007 zag Tokio Electric zich genoodzaakt om na een aardbeving van 6,8 op de fruitschaal van Richter de deuren van haar paradepaardje Kashiwazaki Kariwa, de grootste nucleaire batterij ter wereld, te sluiten. De overheid bleek te weinig veiligheidschecks te hebben uitgevoerd.
Tokio Electric vormde overigens geen uitzondering. Bij concurrent Kansai Electric was het ook geen botertje tot de bonsai. In 2004 ontplofte een pijp in een van haar reactoren, waarbij vijf medewerkers in de overlijdensrubriek terechtkwamen. Na wat neuzen naar de oorzaak van het ongeval kwam aan het licht, dat de sectie waarin de pijp zich bevond al 28 jaar niet was gecontroleerd. Dat bracht een nader onderzoek op gang. En in 2007 wisten de autoriteiten te boeren, dat ook de veiligheidsrapportages bij Kansai al jarenlang meer gebaseerd waren op levendige fantasie dan op wetenschappelijke werkelijkheid.
Of de huidige ellende bij Fukushima mede te wijten is aan menselijk falen zal aan het einde van de rit nog moeilijk zijn vast te stellen. Zeker is, dat deze manier van electriciteitsopwekking levensgevaarlijk is. Wat al die doorgestudeerde talking heads ook mogen zeggen. En nucleaire klokkenluiders? Die draaien we hun strot om. Op zijn Pettens. Of bent u Paul Schaap vergeten? Stay tuned.

Foutje, bedankt

  • Hits: 306
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch