Odin in Grunningen

20 juli 2016
Hits: 480

Er wonen, werken en studeren zo'n 2000 Finnen in Nederland. De meerderheid strijkt niet ver van Schiphol neer in Amsterdam. Maar opvallend is de populariteit van Groningen onder de Nederlandse Finnen.
Misschien vinden ze het er lekker rustig, net als bij hen thuis. Of wellicht kunnen ze het er goed vinden met de plaatselijke bevolking. Want Finnen zijn net als Grunningers echte binnenvetters. Hoe dan ook, opeens waren de Finse Grunningers in het nieuws en niet zo'n beetje. Leest en huivert. Hier in Finland zijn die Odinners trouwens alweer op hun retour. Maar de reden daarvan is helaas niet dat justitie hun burgerzin onwettig heeft verklaard of dat Finnen met fatsoen in hun donder 's nachts op de loer liggen om die gasten een lesje te leren. Nee, triest feit is dat bijna een jaar na de aankomst van ruim 30.000 asielzoekers in Finland inmiddels 80 procent van die mensen een negatief besluit over hun aanvraag heeft gekregen of tegemoet kan zien. Irak, Afghanistan en Iran zijn door Finland tot 'veilige' landen verklaard waarheen mensen dus teruggestuurd worden, gezinshereniging is sinds enkele maanden vrijwel onmogelijk gemaakt en de grens met Rusland is sinds maart potdicht "voor iedereen die niet de Russische of een EU-nationaliteit bezit".
Een advies aan de Grunningers met een hart in hun donder: er zijn bij jullie weer honderden studenten op zoek naar een kamer, onder hen vele uit Finland. Vraag ze bij de onderhandelingen over de huur ook hoe ze denken over de multiculturele samenleving in het algemeen en vluchtelingen in het bijzonder. Begint er eentje over dat ie geen racist is maar... dan weet je genoeg, toch? (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 juli 2016
Aantal keren bekeken: 480

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch