Octopussy (569)

19 december 2016
Hits: 579

Het ging maar om 8 miljard dollar. Maar dat wist de op de Zuerichstrasse 230 in Binz wonende Philip Anandraj nog niet toen hij in 2003 kennis maakte met Hassan Ali Khan (1). Die wilde graag een paar hotels in Zwitserland kopen en de financiering zou worden verzorgd door zijn zakenpartner, Adnan Khashoggi. De eerste keus viel op Château Gutsch in Luzern en Hassan startte de onderhandelingen met Philip als intermediair. Er kwam een deal tot stand tussen Hassan en de eigenaar van het château. Onder toeziend oog van een bankdirecteur van de UBS, wiens roots heel toevallig ook in India lagen. Iedereen blij, behalve toen het op betalen aankwam. Weliswaar was de benodigde poen van Khashoggi's rekening bij de Chase Manhattan in New York naar UBS overgeheveld, maar daar schrok iemand wakker en gooide de deur op slot. Volgens deze wakkere knaap was de poen namelijk afkomstig van duistere wapenhandel en vormde de aankoop van het château een onderdeel van een operatie, waarbij in totaal 8 miljard euro via verschillende banken door een wasstraat werd gehaald. Khan trad daarbij op als stroman voor de Saudische scharrelaar, omdat die in Zwitserland persona non grata was. No deal dus. Zowel Khan als een paar medespelers binnen dit hawala-circus leerden in 2011 het bescheiden interieur van een India'se kerker kennen.
Dat lot dreigde ook voor Philip toen hij in 2006 naar Mumbai reisde om de half meloen dollar op te eisen die hij in goed vertrouwen aan Hassan had geleend. Zijn paspoort en zijn laptop werden bij die gelegenheid inbeslaggenomen en hij werd op de grill gelegd door currysmurfen. Die waren met name nieuwsgierig naar 5 kluisjes bij Barclays Bank in de UK die op Philip's naam stonden. Vanwege zijn coöperatie bij het officiële onderzoek en het feit dat hij maar een bijrol had vervuld kreeg hij uiteindelijk zijn spulletjes terug en kon ie terugkeren naar Zwitserland. De zaak tegen Khan cs. loopt nog steeds.
Heeft deze enorme affaire iets te maken met onze speurtocht naar de ins en outs van de Schumacher Kramer Stichting? Met ome Jaap Kroonenberg (rip)? Met de in Nice wonende Jet Scheffer Gmür? Op het oog niet, maar dat adres in Binz blijft uitermate intrigerend. Stay daarom tuned.

(1) Zie voor de prelude aflevering 568 van afgelopen zondag.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016
Aantal keren bekeken: 579

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch