Skip to main content

Octopussy (568)

19 december 2016

Het mag dan zondag wezen, we geven hem toch maar even van Jetje. Jetje Scheffer. Het meisje dat jarenlang de vinger aan de bloedbaan hield bij de door good old ome Jaap Kroonenberg (rip) in de jaren tachtig ingepikte Schumacher Kramerstichting. Jet is daar inmiddels emeritus en lijkt in 2014 ook definitief haar Jettex aan de wilgen te hebben gehangen. Tenzij die textielfirma nog iets doet vanuit het rustieke Bergamo in Lombardije, waar Jet ook een Viadeostempeltje heeft gedrukt onder de naam Henriëtte Scheffer Gmür. Daaruit distilleerden we dat er een meneer Gmür in Jetje's leven moest figureren en dat ze als het zo uitkomt ook onder die naam zakelijk opereerde. Dat bood uitzichten. En jawel. Henriëtte bleek in juli 2014 in de alcohol te zijn gedoken. Of eigenlijk in de koffie met een scheutje grappa aka cafè corretto. Speciaal voor Jet ontwikkeld door de in het Zuidafrikaanse Stellenbosch gevestigde Italiaanse wijnhuis van Giorgio Dalla Cia onder de naam Amoredigrappa (1). Als adres gaf de eigenaresse van de nieuwe slok de Zuercherstrasse 230, CH 8122, Binz, gemeente Maur in Zwitserland op. Nou hebben we ons een dwarslesie gezocht, maar we konden in Binz geen Zuercherstrasse 230 vinden. Wel de Zuerichstrasse 230, waar “Muur Unplugged” is gevestigd (2). Een soort Paradiso, maar dat is niet de enige reden waarom het een interessant adres is. Eerder in deze eeuw diende het namelijk als onderkomen van ene Philip Anandaraj. Een in 1960 in India geboren horecaondernemer, die ondermeer een functie vervulde binnen Löwengraben Management AG. Een onderneming uit Luzern met een aantal hotels en andere horecabedrijven onder zijn beheer.
In 2003 kwam Philip in aanraking met Hassan Ali Khan. Een paardenpiet uit Poona (ten zuidoosten van Mumbai), die oorspronkelijk zijn poen verdiende met een nering in antiek, maar later overstapte naar de handel in ijzeren antiek: schroot. Vanuit Dubai. Een centrum van internationale scharrelaars, dus was het nauwelijks een wonder dat Hassan kennismaakte met de financiële aartsgoochelaar Adnan Khashoggi. Hij ging zakelijk met de ouwe vriend van onze prins Bennie in zee, verdiende een schip met geld, maar al gauw mieterde een doos van Pandora open. En de klassiek geschoolde KM-lezers weten wat dat betekent. Eilie aan de horizon. Maar zondag is de dag des Heren, dus hier laten we het even bij. Morgen gaan we verder. Stay tuned.

(1) Klik hier om u een voorstelling te maken van het betrokken produkt.
(2) Muur is het Nederlandse woord voor Mauer en dat scheelt maar één letter met de naam van de gemeente waartoe Binz behoort. Waarom de Nederlandse term wordt gebruikt hebben we nog niet achterhaald.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016