Octopussy (566)

19 december 2016
Hits: 894

Toegegeven. Er gingen decennia lang verhalen dat binnen het imperium van ome Jaap Kroonenberg (rip) inkomsten werden gegenereerd uit de handel in ondeugende middelen en bancaire Curacaose foefjes. Maar hoe dit ook zij, zijn main course bestond toch uit textiel en stenen (al dan niet edel) en een select gezelschap uit die wereld schoof met enige regelmaat aan om daarvan mee te genieten. Onder wie de Elitaire Amerikaanse gebroeders Trump (1) en de sinistere Belgische ondernemer Pierre Salik (2). Over die laatste wisten we in de vorige aflevering een story naar boven te wurmen over reisjes naar Zwitserland voor een bezoek aan een voor ons onbekende wasstraat. Samen met een angehauchte notarisweduwe, die ook een plekje had verworven in onze nationale stenenwereld. Nou was een gelijkluidende sage daar al ruim en breed aan voorafgegaan. Die van oud-bankier Godfried van der Lugt (3). Alleen viel in die sage wel de naam van het desbetreffende sop-en-poets bedrijf: de Bank Cantrade van ome Gerrit van Riemsdijk en diens Nachwuchs Dirk. Met in de backbench een paar Van Lanschotjes (4). Een bank die via een Curacaose U-bocht verbonden was met het kantoor van Willem Endstra (rip) en zijn toenmalige buddies op het Amsterdamse Museumplein (5). Ome Gerrit stortte zich in zijn nadagen samen met zijn geliefde Truus in het Liechtensteinse goeie doelen circuit en behoort tot de kennissenkring van vorst Alois en zijn gevolg.
Langs deze gloedvolle charitatieve weg keren we terug bij de ooit door ome Jaap geannexeerde Schumacher Kramer Foundation (SKF). Vanaf 1989 hield de uit 1951 stammende en op het Gereformeerd Gymnasium aan de Keizersgracht klaargestoomde Henriette Jolande (aka Jet) Scheffer daar op vrijwillige basis twee oogjes in het zeil. Tot september 2014. Toen nam Jet afscheid van de SKF (6). Was het haar naderende AOW? Was het de inhoud van onze revelaties? De gereformeerde God mag het weten. Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat Jet vier jaar geleden ook haar zakelijke activiteiten al had afgebouwd. Zij runde vanaf 1987 onder de naam Jettex International BV een groothandel in textiel (what else?) vanuit een redelijk bescheiden appartement aan de Keizer Karelweg in Amstelveen (7). Als vertegenwoordiger van de Pakistaanse firma Al Karam Textile Mills waar ene Fawad Anwar de scepter zwaait. Geen krullenjongen, want Fawad ontplooit naast zijn beslommeringen in het textielwereldje ook nog activiteiten binnen de top van de Bank Islami, de Pakistaanse energievoorziening, een plastic bedrijf en de officiële Board of Investment onder leiding van premier Nawaz Sharif. Dat ie dan ook nog denkt aan de nooddruftige medemens is in hem te prijzen. Voor het toedienen van stimulantia aan de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiëne en afvalverwerking in Azië en Afrika richtte hij samen met Jet en het Zwitserse goeiedoelenkanon Monica Guelmani op 30 december 2015 in Den Haag de Fayat Anwar Foundation op en stalde die achter de pier bij het Haagse filiaal van de Marden Group (8).
Hoe rigoureus Jet de banden met Nederland verbrak moge verder nog blijken uit het in de ramsh zetten van haar luxueuze appartement aan de Prinsengracht voor het liefdadige bedragje van 1,4 meloen euro. De verkoop ging blijkbaar niet al te vlot. Sinds juni van dit jaar kan je het optrekje namelijk ook huren voor 4000 euro exclusief per maand. Het is maar dat u het weet.
Waar onze Jet nu woont? Waarschijnlijk in haar Zwitserse pied à terre in Benglen, niet ver van Zürich. Op datzelfde adres woont ook ene Michael Steiner. Een hotemetoot bij Allianz Suisse Immobilien dat onder de hoed van Allianz Real Estate thuishoort. Een stenenmoloch die ook op de Amsterdamse Zuidas actief is. En weet u wat nou zo leuk is aan Michael? Hij runde op dat adres in Benglen tussen 2005 en 2007 het textielbedrijfje MST Fashion. Op het oog totaal wezensvreemd voor deze stenenhandelaar, maar als je naar bovenstaande context gluurt toch ook weer niet. Wat dit allemaal inhoudt? Ach, als je van spinnenwebben houdt moet dit artikeltje toch heel genoeglijk zijn. Stay tuned.

(1) Eddie en Jules Trump kochten in 2004 de op de rand van faillissement verkerende Elite Models Agency in Manhattan op.
(2) Zie voor basic informatie over Pierre de afleveringen 282, 373 en 465.
(3) Zie voor deze Nederlandse bankster het artikel “Roemloos einde van een dinosaurus” dd. 3 februari 2001 van de site Follow the Money en niet te vergeten deel 7 van de serie “Achterzijde van het beursschandaal” dd. 27 november 1998 op de site van de Morgenster.
(4) Zie voor deze was- en strijkinrichting ondermeer de artikelen Cantrade en de ABP-affaire en Retourtje Cantrade op de site van de Morgenster. En op de site van Kleintje Muurkrant onderandere de artikeltjes Cantrade en de commies van 14 februari 2015 en Ome Gerrit en zijn buddies van 18 februari 2015.
(5) Zie aflevering 14 van de serie “IJ, IJ dd. 4 september 2002 op onze Followup site.
(6) Jet Scheffer werd vervangen door Thea van Bommel-Scheffer (all in the family?), in het normale leven akela van de RABO in het land van Flipje.
(7) November vorig jaar veranderde dit appartement van eigenaar voor een kleine 3 ton.
(8) Een management-vehikel met zijn hoofdkantoor in Amsterdam.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016
Aantal keren bekeken: 894

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch