Octopussy (560)

26 juni 2016
Hits: 1481

Familie krijg je er gratis bij. Dat geldt ook voor de deftigen onder ons. Neem nou bijvoorbeeld eens Gilbert Monod de Froideville. Als er iemand in Nederland is die weet hoe het heurt is het Gilbert wel. Daarom was ie ook jarenlang ceremoniemeester aan het Oranjehof toen Bea daar nog de dienst uitmaakte. Bij alle officiële gebeurtenissen zorgde Gilbert ervoor dat alles volgens de door hem geboekstaafde regels verliep. Dus geen ouwe fiets tegen de pui van het paleis als er een nieuwe ambassadeur een hand kwam geven. Het stilletjes laten verwijderen van luitjes die zich een orgel stonden te zuipen bij koninklijke recepties. Het checken van het wijwater bij de doop van de jongste Oranje exemplaren. Etcetera etcetera.
De broer van Gilbert is ene J.A. Monod de Froideville (1). Woonachtig in Groenekan tussen imposant struweel. Ook deze telg van de roemrijke familie Monod de Froideville was geen petite patate. Als grote speler in de internationale bouwwereld en vertegenwoordiger van met name de Franse belangen in de Europese cementindustrie werd hij met alle egards omgeven als er ergens onderhandeld moest worden over prijzen, overnames en meer van dat moois. Hij liet zich bij die gelegenheden vervoeren in een navenante voiture met aan het wiel zijn zoon Frederic. Een jongeheer met de looks en de aspiraties van een playboy als je de insiders geloven mag. Niet zelden vonden voornoemde onderhandelingen plaats in aangename etablissementen. Met in de finale glaasjes prik en professionele dames. Hetzij in dezelfde etablissementen (2), hetzij in nabij gelegen percelen en geheel verzorgd door topondernemers uit de fijne vleeswarenbranche. Een van hen was de Utrechtse specialist Ronnie Galiart en die zag wel wat in de jonge Frederic. En zo werd de neef van Bea's ceremoniemeester bedrijfsleider bij Ronnie, de gabber van voormalig welnessondernemer Johan Verhoek aka de Hakkelaar. Zoals gezegd: familie krijg je er gratis bij.
Overigens hebben wij in 2004 al eens gerefereerd aan een van de hierboven beschreven bijeenkomsten in de cementsfeer. Daarin figureerde ondermeer Rinus Platschorre, de echtgenoot van voormalig minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat (3). Het ging in die tijd ondermeer om Europese kartelafspraken, waarbij ook de Franse cementreuzen Holcim en Lafarge de klos dreigden te raken. Kijk, en daar stuitten we op een interessant spoor. Stay tuned.

(1) We hebben ons best gedaan om zijn doopnamen op te duikelen, maar hebben het uiteindelijk opgegeven. Waarschijnlijk heet ie Jean Adrien. We houden ons aanbevolen.
(2) Er werden ten tijde van de parlementaire enquête bouwfraude met enige regelmaat dames van de lichte cavallerie in de directe omgeving van het door ons geëgaliseerde afknijpinstituut “De Terp” gesignaleerd. Wie die serie daarover nog nooit heeft geconsumeerd raden wij aan onze Followupsite te bezoeken met de zoekterm Bert Terpstra. Educatief en hilarisch tegelijk. Een aanrader.
(3) Zie het serietje “Bim Bam” uit dat jaar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 juni 2016
Aantal keren bekeken: 1481

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch