Abu Ghraib (002)

donderdag 13 mei-2004
Volgens een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten bevonden zich onder de ondervragers in Abu Ghaib een aantal Israeliers. Zij waren de bedenkers van een nieuwe ondervragingstechniek R2I (Resistance to Interrogation); gebaseerd op kennis en inzichten opgebouwd gedurende de jarenlange Israelische ‘ervaring’ met het ‘ondervragen’ van Palestijnen. Het soort ondervragen dat in gewone mensentaal gewoon ‘folteren’ heet.
Omdat de CIA, althans volgens de oud medewerker Milt Bearden, gewoon een tekort had aan getrainde, ervaren ondervragers, was de dienst genoodzaakt om na 09/11 elders de noodzakelijke expertise in te huren. In Cuba, Afghanistan en ook in Irak. De ingehuurde krachten verdienen goed, eengewoon ambtenaar van de CIA verdient niet meer dan zo’n $ 40.000 per jaar, maar deze ‘specialisten’ komen al gauw op 100 tot 120.000 per jaar.
Ook het Amerikaanse leger heeft een tekort aan ondervragers, op de opleidingsschool voor ondervragers in de staat Arizona wordt al jarenlang fors bezuinigd.
Ook hier is de oplossing om zich te wenden tot de private sector, die overigens vele malen duurder is. Een aantal van de mensen die toen zijn ontslagen werden ingehuurd (tegen hogere salarissen).
In totaal zouden er 37 tijdelijk ingehuurde ondervragers in de gevangenis Abu Ghaib werkzaam zijn geweest ten tijde van de folteringen. Zij waren ingehuurd van o.a. CACI International, uit Arlington in de Amerikaanse staat Virginia, en Titan Inc. Uit San Diego. Dit laatste bedrijf wordt momenteel onderzocht door het Amerikaanse SEC, omdat ze betrokken zijn bij het omkopen van ambtenaren in Saudi Arabië, Nigeria, Ivoorkust en Zimbabwe. CACI is opgericht in de jaren ’60 door Harry Marcowitz (de Nobelprijswinnaar) en Herbert Kerr. Het bedrijf heeft vette contracten met het Pentagon voor het ontwikkelen van software en simulatiespellen.
Eén van de ondervragers, John Israel was in dienst van CACI International, maar hij wordt ook genoemd bij Titan Inc. Dit laatste bedrijf deelde mee dat hij door hen als een soort ‘onderaannemer’ was ingehuurd.
Beide bedrijven blijken nauwe banden te hebben met, hoe kan het anders, Israel en met de neo conservatieve kliek binnen de Amerikaanse regering. De voorzitter van de Raad van bestuur van CACI, Jack P. London ontving recentelijk een Israelische prijs (de Albert Einstein prijs van Aish HaTorah). Ook heeft dit bedrijf een aantal malen subsidies ontvangen van Amerikaans/Israelische stichtingen.
Titan Inc. huurde de ex directeur van de CIA James Woolsey in als directeur. Deze laatste was een van de adviseurs bij het formuleren van het Amerikaanse beleid ten opzichte van Irak en niet te vergeten een belangrijk lobbyist voor het Iraakse Nationale Congres van Ahmed Chalabi. Bovendien is Woolsey adviseur van de neo conservatieve Foundation for the Defense of Democracies, Jewish Institute of National Security Affairs, Project for the New American Century, Center for Secutity Policy, Freedom House en Committee for the Liberation of Iraq.

Abu Ghraib

  • Hits: 366
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch