Bolivia Contra (001)

05 april 2017
Hits: 422

woensdag 22 april-2009
Vorige maand mieterde de Bolivianen ene Felix Martinez de grens over. Vriend Martinez was tweede secretaris van de Amerikaanse ambassade in La Paz. Hele nette baan. Niks op aan te merken. Maar hij onderhield volgens de Boliviaanse AIVD ook nauwe betrekkingen met de oppositie. Namens de CIA. En dat is minder netjes. Vooral in dit geval, want die oppositie was in het recente verleden al eens druk bezig geweest om het rijke bodemschattige gedeelte van Bolivia los te weken van de rest. Onder leiding van de Quoterijke industrieel Branco Gora Marincovic Jovicevic. Zoon van een Kroatisch echtpaar dat in de jaren vijftig besloot te verhuizen, omdat de geruchten dat pappa een decennium eerder prettig had samengewerkt met de laarzenstampers van Adolf wat al te sterk werden. De afscheidingsmanoeuvre donderde in een rotsspleet, maar er zijn vanzelfsprekend andere manieren om een eind te maken aan het ellendige linkse bewind van Evo Morales, de eerste Indiaanse president. Bijvoorbeeld door hem te kelen.
Vorige week gierden er driftige kogels door het deftige hotel Los Americas in Santa Cruz. Drie heren sneuvelden, twee bleven bij ons. De samenstelling van het groepje was interessant.
Zo was de van oorsprong Hongaarse aanvoerder Eduardo Rosza Flores het voormalige baasje van PIV. Een eenheid van internationale huurlingen die in de jaren negentig de Kroaten assisteerde bij hun afscheidingsoorlog. In 2008 reisde hij af naar Bolivia om "de commies te bestrijden". Hij kreeg daar gezelschap van zijn landgenoot en computerexpert Elod Toaso, de uit Kroatie afkomstige ijzervreter Mario Tadic Astorga, de Roemeense sniper Arpad Magyarosi en de Ier Michael Martin Dwyer. Allemaal in het bezit van keurige perskaarten en jekkies met "press" op de rug. Plus een leuke verzameling wapens en een flink snufje C4. De boys zouden van plan zijn geweest om via een reeks aanslagen onrust te zaaien en dan ultimo het licht uit te doen bij Evo Morales. Waar hebben we dat meer gehoord? Nou, bijvoorbeeld in Kleintje Muurkrant. Op 6 februari 2009 maakten wij namelijk in "Venezuela Contra" melding van ene Alberto Gonzalez. Die was volgens Mexicaanse bronnen bezig om in West-Europa via oude Iran Contra-contacten een stel vervaarlijke gunslingers bij elkaar te blechtrommelen om op redelijke termijn de ook al linkse Venezolaanse president Hugo Chavez de tocht naar een aula te laten maken. Change? No, we can't.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Aantal keren bekeken: 422
Bolivia Contra

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch