Skip to main content

Lagardes List (007)

28 februari 2017

woensdag 9 januari-2013
Zat er dik in. En komt er nu ook dik uit. De Griekse oud-minister van Financiën Giorgos Papaconstantinou heeft nu erkend, dat er met de lijst van 2000 vluchtkapitalisten bij de HSBC in Genève die zijn toenmalige Franse collega hem in 2010 had toegestuurd is geknoeid. Hij had de CD bij een intimus in de gleuf geduwd om uit te vogelen wie de ernstigste onverlaten waren en of het de moeite waard was om ze te vervolgen. Nee, dat er drie familieleden op stonden wist Giorgosje op dat moment nog niet. Maar je kan niet alles weten.
Wie die intimus was wil Papa nog niet kwijt, maar de betrokken vogel kwam na een serieuze bestudering van de lijst terug met de namen van zo’n 20 schuifelaars die samen goed waren voor de helft van de in totaal 2 miljard stille euro’s die bij de HBSC een plekje hadden gevonden.
Dat was voor Giorgos voldoende reden om speursmurfen van de Griekse FIOD los te laten uit hun hok om uit te vinden of de voorhanden zijnde Geneefse cijfers in overeenstemming waren met de belastingopgaven van de 20 hufters. Waarom Giorgos niet de hele lijst aan zijn smurfen had overgedragen? Nou, een paar jaar daarvoor was er eens een analoog Liechtensteins lijssie van benauwde belastingontduikers bezorgd. Het onderzoek daarnaar had 14 maanden geduurd en voor het resultaat daarvan kon meneer de minister geen grote doos gebak bestellen. Hij vertrouwde het niet helemaal. Zei hij.
Hoe dit ook zij, toen het onderzoek al een tijdje liep hoorde meneer de minister van de hoofdslimmerik van de Griekse AIVD, dat er gerommeld was met de CD waaraan door meneer de minister’s intimus was gesnuffeld. Zo waren potjandoossie de namen van drie familieleden van meneer de minister verdwenen. Maar geen nood, er lag een moeder-CD in Parijs. Ergo, er werd een nieuwe kopie opgevraagd en die werd doorgeperst naar Yannis Diotis, de aanvoerder van het FIOD-team. En nee, hij had aan zijn ministeriële opvolger niks verteld over het lopende onderzoek. Dat moest Yannis maar doen!!
Tot nu toe is intimus dus buiten schot gebleven, maar mocht het parlement zijn identiteit toch willen weten, dan is Papa alsnog bereid om hem voor de wolven te gooien. Over geknoei gesproken. Yezos Kristos. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Lagardes List