Skip to main content

Antillen vice versa (019)

25 februari 2017

vrijdag 20 september-2013
We zouden nog even een zetje geven aan aflevering 17. Ging over de geweldige deal die Peter Meyer in 1993 ten deel viel binnen het kader van de ontvlechting van de zakelijke activiteiten tussen Leo Nipshagen en Christiaan van Assendelft van Wijck. Daarbij drukte ene Cornelis van der Peppel van Nedwick International BV bij het baasje van PM Vastgoed een pakket waardepapieren in de gleuf ter waarde van 2.150.000 piek. Onder regie van ome Leo. Netjes in een envelop. Als aanbetaling op de aankoop van 12 appartementen aan de Amsterdamse Herengracht ter waarde van 6.150.000 piek. Nedwick cq. Cornelis cq. Leo kreeg ruim een week om de zaak met alle ins en outs verder administratief af te handelen bij notaris Koopmans. Deden ze dat niet dan verviel de overeenkomst.
Nou bleek de aanbetaling te bestaan uit pandbrieven aan toonder. Leuk, zulke vodjes, maar als je vastgoedvehikel er niet al te florissant voorstaat wil je ze graag inruilen voor echte flappen. Jammer, maar helaas. De banken in Nederland konden er niks mee en ook een poging in Lugano was hetzelfde lot toebedeeld als de Titanic. Conclusio: langs deze smerige weg kregen ome Leo en secondant Van der Peppel wel voor een erg klein prikkie de 12 appartementen aan de Herengracht in handen (1). Bovendien is het de vraag of door deze zwendel in wezen de hele deal niet op losse schroeven kwam te staan.
Niet zo bar lang na deze voorstelling ging het op Curacao gevestigde PM Vastgoed de bietenberg op. Naar verluidt was de eerste haai die zich bij curator Small meldde ... Leo Nipshagen (2). Redelijk schaamteloos, omdat Meyer hem herhaaldelijk had verzocht om de ruim 2 meloen piek in een wat reƫlere vorm alsnog aan hem over te dragen. Middelvinger. Ook bij latere gelegenheden liet de keurige zakenman, die zijn voormalige partner Van Assendelft van Wijck met allerlei obscure middelen het veld probeert uit te trappen, Peter Meyer gewoon barsten. Volgens insiders zou Nipshagen eenzelfde kunstje hebben uitgehaald met een dame uit Hilversum (3), die hij ter compensatie waardepapieren aanbood als zij zo vriendelijk wilde zijn om op te rotten uit het appartement waar zij woonde. De waardepapieren waren waardeloos.
Tot slot nog een klein maar boeiend detail. Van Assendelft van Wijck was aandeelhouder van PM Vastgoed. Ook hij leed dus door het hierboven beschreven kunstje van "De Boekouder" aanzienlijke schade. Hoe zich dit verhoudt tot de 10 meloen verlies die Nipshagen verloren zegt te hebben bij deze ontvlechtingsprocedure nadat Van Assendelft van Wijck een gun zou hebben getrokken is niet helemaal duidelijk. Maar er is meer dat bevreemding wekt. Stay tuned.

(1) Toeval bestaat niet. Nipshagen en Van der Peppel wonen al een tijdje op elkaars lip in ... Schilde.
(2) Wij hebben mr. Small gevraagd om details van deze happening. Tot nu toe geen antwoord, maar Antillen vice versa is ook een heel eind.
(3) Naam bij ons bekend

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 februari 2017
Antillen vice versa