Skip to main content

Rare duif

vrijdag 8 november-2013
Wat krijgen we nou? Heeft de Russische onderminister van Buza Bogdanov woensdag in Genève een babbel gehad met Rifaat Assad. Een oom van de huidige Syrische president. Om te kijken of hij een rol kan spelen als intermediair tussen zijn neef Bashar en vertegenwoordigers van het officiële verzet. Op het eerste oog lijkt de keus van de Russen bizar. Rifaat werd namelijk in 1984 Syrië uitgemieterd na een poging om via een coup een einde te maken aan het bewind van zijn broer, Hafiz. Dus dat ie bij iedereen in Damascus erg lekker zit, nou nee.
Trouwens, dat geldt eveneens voor het zootje ongeregeld dat gemakshalve het officiële verzet wordt genoemd. Die jongens zijn op hun beurt nog niet vergeten, dat Rifaat in zijn functie van opperhoofd van de Syrische geheime dienst in 1982 bij een volksopstand de stad Hama in een slagerij veranderde.
Beginjaren tachtig was ook om een andere reden een interessante tijd voor Rifaat. Hij nam namelijk samen met de in Damascus residerende Palestijnse sheik Hassan Zubaidi deel aan geheime nucleaire onderhandelingen op Cyprus met vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven, dat per saldo al zo uitmuntend werk had geleverd om Pakistan een atoomkontje te geven. Of het de bedoeling was om Syrië een eigen knutseldoos te bezorgen of te dienen als doorgeefluik voor baardige buren is jammer genoeg niet helemaal duidelijk geworden, maar misschien kan meneer Bogdanov daar nog even naar informeren als ie Rifaat weer een knuffel geeft (1).
Zo zie je maar, in de internationale polletiek kan een vale gier van de ene dag op de andere veranderen in een tortelduif uit Canossa met een olijftakkie in zijn bek. Voor de vrede is niets te gek.

(1) Voor de zoveelste keer maar weer: zie de serie “Lubbers en de muzelmannenbom” op onze Followup-site en de artikelen “Steekspel rond een uranium-deal” en "Neerland's stille kracht” op de site van de Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen