Skip to main content

No pasaran

13 maart 2016

Had ie gedacht. Normaal was het tot november vorig jaar zo, dat de overdrachtsceremonie van het Argentijnse presidentschap in het Casa Rosada plaatsvond. Aan de Plaza de Mayo. Maar door een hoog oplopend conflict tussen aftredend president Cristina Fernandez de Kirchner en de nieuw gekozen Mauricio Macri liep het plein mudjevol met anti-regeringsdemonstranten. En ontving Mauricio het bijbehorende presidentiële stokkie uit handen van de voorzitter van de Senaat.
Dat was een eersteklas blamage en dat kon Mauricio niet over zijn rechterkant laten gaan. Vandaar zijn uitnodiging aan zijn collega en vredesduif Barack Obomba voor een officieel bezoek. Op 24 maart. Op 24 maart? Ja, 24 maart! De dag waarop in Argentinië de junta van generaal Videla en zijn kliek (1) de macht grepen en de door de USSA gesteunde vuile oorlog op gang kwam, waarbij 30.000 mensen werden gekeeld, barbaars werden gemarteld, boven zee werden uitgeworpen of anderszins zijn verdwenen. Met name de moeders van de Plaza Mayo zijn woest en beschouwen de keus voor die dag als een regelrechte provocatie.
Samen met andere organisaties hebben ze dan ook voor de 24ste een protestdemonstratie georganiseerd. Op de Plaza de Mayo. Voor het Casa Rosada. Het presidentiële paleis. Dat kan dus een gezellig feestje worden. (1) Inclusief de vader van ... nou ja, laat maar zitten. Tenslotte hebben we jarenlang een SS-er en een milicien van de Totenkopfdivisie gedoogd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 maart 2016