Skip to main content

Lekkage aan de Sont

Hits: 342

dinsdag 14 november-2006
Net als onze bedremmelde dreumes uit Capelle aan de IJssel vertelde de Deense premier Anders Fogh Rasmussen aan het parlement indertijd het sprookje van Saddammeke en zijn gevaaaaarlijke massaverneukingswapens. En dat ie op grond daarvan achter de geallieerde overval op Irak stond. Net als onze peuters op de Binnenhofschool grommelden de Deense jongens en meisjes van de Christiansborgschool nog een beetje tegen, maar na een kwartiertje overleg op het speelplein geloofde het merendeel volledig in meester Anders’ sprookje en vertelde het verder. In de volle overtuiging dat het sprookje waar was.
Maar fuckerdefuck, later bleek dat ze daarmee in navolging van Rob de Nijs en god mag weten wie nog meer de weg naar Hameln waren ingeslagen. Meester Anders had ze wat op de mouw getimmerd. En oh wat erg: hij wist het. Het boefje. Er lag namelijk op zijn bureau een van voor de inval daterend rapport van een vertegenwoordiger van de Deens speurneuzenclub, waarin stond dat er bij Saddammeke geen spoor van massaverneukingswapens was gevonden. En oh wat erger: het werd gelekt door de schrijver ervan, majoor Frank Soeholm Grevil, die het niet kon verstouwen dat bijna iedereen op de Christiansborgschool het verhaal van meester Anders voor zoete ketellapper had aangenomen.
Nou, dat heeft majoor Frank geweten. Hij moest vier maanden het kolenhok in wegens het in omloop brengen van staatsgeheimen. Maar daar bleef het niet bij. Ook de uitgever en de twee journalisten van de Berlingske Tidende die verantwoordelijk waren voor het naar buiten brengen van het speurneuzenrapport, werden afgelopen maandag in Kopenhagen voor de kadi getrokken. Mag niet hè, vertrouwelijke regeringsstukken publiceren. Is het land niet mee gediend. Daar zijn de beffen van de drie journalistieke ridders het q.q. niet mee eens. Volgens hen was er sprake van een enorm publiek belang. En daar zit wel wat in. Als ze gelijk krijgen van de kadi, krijgen hun cliënten niks. In het andere geval kunnen die maximaal voor twee jaar naar het kolenhok worden verbannen. Wat een land, dat Denemarken. Nee, dan ging het bij ons allemaal heel wat soepeler. Maar er werd ook niks gelekt. Zelfs niet naar Mink Kok.

Klik hier om uw reactie toe te voegen