Shady (078)

maandag 29 november-2010
Pats. Is een Zweedse doorgestudeerde chemiepiloot nog niet met zogenaamd nieuwe gegevens over het slordige heengaan van Uwe Barschel aan komen zetten, of göd en ällemän valt eroverheen (1). Met allerlei theorieën die niet meteen naadloos aansluiten bij de onthullingen die ex-Mossadsmurf Victor Ostrovsky ooit op de kinderhoofdjes liet stuiteren.
Vraagt u zich misschien af waarom dit bericht nou juist in deze serie wordt gedumpt. Komt zo: een van die theorieën luidt dat ene Reiner Jacobi een vinger in de badkuipmoord van Uwe zou hebben gehad. Reiner stond te boek als een Duitse speurneus die in de jaren tachtig voor Adler Research gewerkt zou hebben. Een CIA-front in Boston, waar ook de heren Thomas Sunde en Dirk Stoffberg een ongezond graantje meepikten. Sunde zou daarnaast hitklusjes voor de Company hebben uitgevoerd en in de import van hash hebben gezeten. Kameraad Stoffberg zou in Zuid-Afrika in ijzerwaren hebben gehandeld, wat nucleaire gadgets aan Irak hebben verkwanseld en leiding hebben gegeven aan een geheim moordcommando, dat ook in het buitenland actief was (2). Hoe dit ook zij, dit inventieve trio zou ieder op zijn eigen wijze betrokken zijn geraakt bij het naar boven sturen van Barschel voor hij iets onaardigs naar buiten zou tillen over de Iran Contra-affaire. Compleet met de Israëlische sidekick.
Om hun inkomen een wat joliger aanblik te bezorgen gingen deze frisse rogue agents zich na hun Adler-periode te buiten aan allerlei andere kleurrijke praktijken. Wat deed vriend Jacobi bijvoorbeeld? Die ging net als het clubje van de Rotterdamse legal counsellor GeertJan Dolk cs. op speur naar de formidabele Filippijnse Golden Lilybuit uit WO II, met als annex de miljarden van de naar Petrus' dakterras verhuisde dictator Ferdinand Marcos (3). Maar nadat hij een fors deel van dat annex had getraceerd bij Credit Suisse en UBS in Zwitserland kwam ook Jacobi in zwaar weer terecht. Hij nam de poten naar Australië, maar de Zwitserse overheid liet hem daar niet met rust. Bern verzocht de Aussies om Jacobi uit te leveren op grond van economische spionage. Tot nu toe is aan dat verzoek geen gehoor gegeven. Wil niet zeggen dat Jacobi's leven een veld vol daffodils is. Ook wat dat betreft is er dus een duidelijke overeenkomst tussen zijn lot en dat van zijn Nederlandse navolgers, die eveneens een CIA-agent in hun gelederen hadden (4). Al dan niet ter bescherming van de Amerikaanse belangen in dit verhaal.
Btw. Laten we nou in de Sunde-connection ook een Nederlandse link ontdekken. Hoort thuis bij een andere langlopende serie, "Hardhout met een luchtje". Dus stay tuned.

(1) Zie "Dood in bad" dd. 25 november 2010.
(2) Dat was de Z-Squad Incorporated, die ondermeer verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op ANC-activiste Dulci September in 1988.
(3) Zie eerdere artikelen in deze serie op onze Followup-site.
(4) Esteban Tanner.

shady

  • Hits: 308
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch