Skip to main content

Nicaragua update (009)

16 juni 2021

Ter ondersteuning van de volgende uiteenzetting: Ten eerste zijn er in november van dit jaar verkiezingen in Nicaragua. Ten tweede is het regime van Daniel Ortega en zijn vrouw Murillo (OrMur) er - na een interne periling - sinds een paar weken achter dat hun FSLN slechts op 14 procent van de stemmen kan rekenen in hoofdstedelijk gebied en dat rond de 70 procent van de stemmen zullen gaan naar Cristina Chamorro. Een recent opgekomen oppositie-mevrouw, telg uit een oude Nicaraguaanse familie die tevens een van de eerste presidenten van het land leverde.  Een uitgesproken tegenstander van de dictatuur.

Hou tevens in het achterhoofd dat OrMur deze verkiezingen, vanuit hun perspectief, niet kan verliezen, omdat er een lange reeks aanklachten bestaat. Zowel nationaal (mensenrechtencommissie) als regionaal (La Corte Inter Americana) en internationaal (ICC), voor misdaden tegen de mensheid,. Het gevolg van de moorddadige acties van 2018-2019; de ‘Alles of Niets’ acties van Murillo.

Het FSLN is al lange tijd bezig met de ‘voorbereidingen’ op de verkiezingen. Zo zijn er legio wetten per decreet aangenomen, die allerlei uitspraken en/of handelingen die tegen de haren van OrMur ingaan, bestraffen met argumenten als anti-terreur, anti-opruiing, anti-corruptie, anti-witwassen etc, voor periodes van een paar maanden tot levenslang (dit laatste staat haaks op de grondwet, maar die is sowieso al kaltgestellt sinds 2017.

Sinds begin deze maand zijn op basis van deze wetten, ALLE relevante kandidaten voor de verkiezingen in het gevang gegooid, zonder enige vorm van process. Op Chamorro na, die heeft huisarrest en continue politie in huis. Maar ook journalisten, voormalig militanten van het FSNL, bankiers (anti-witwaszaken), en (voormalige) voorzitters van maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen dagen vastgezet. Dit is wat Ormur noemt de operatie Danto 2021, een herhaling van 2018-2019, de grote schoonmaak. Via officiële kanalen wordt aangekondigd dat ook de katholieke kerk rekening moet gaan houden met arrestaties binnen haar gelederen.

Met andere woorden, OrMur leeft haar afspraken van de OEA van 2018-2019, over het houden van eerlijke en transparante verkiezingen, niet na. Reden voor de OEA om gisteren een vergadering te houden over het royeren van Nicaragua binnen deze organisatie, het activeren van de zogenaamde Carta Democratica. Met een kleine wijziging is resolutie zaangenomen, want ‘afgezwakt’ tot een stevige veroordeling van de gang van zaken omtrent de bizarre invulling van OrMur van ‘open verkiezingen’. De vergadering was voor veel Nicaraguanen niet te volgen op YouTube omdat OrMur op vele knooppunten tijdelijk het internet blokkeerde...

In Daniel Ortega's vorige leven als min of meer legitiem president, was het ‘houden’ van een kudde politieke gevangen niet door angst gedreven, maar om een onderhandelingspositie op te bouwen. Het is moeilijk in te schatten hoe dat op dti moment is, want ‘de heks’ is aan het doordraaien en trekt al jaren de absolute macht naar haar toe. In ieder geval was het onderhandelen middels gevangenen niet voor de OEA-vergadering van gisteren; men vermoed dat er gewacht wordt tot de onvermijdelijke Carta Democatica wordt getrokken en Nicaragua langzaam maar zeker in een totaal economisch isolement zal geraken, voor of na de komende verkiezingen.

Bij eerdere verkiezingen had Daniel nooit zo’n enorm gat dicht te frauderen met valse stembiljetten als nu. Eerder was het zaak een 3-4-5 procent bij te frauderen, wat mogelijk was als een dorpje reeds tot de schepper geroepenen, weer tot leven zou komen, maar om in november meer dan 20 procent er bij te frauderen (iets meer dan 30 procent in de eerste ronde is victoria), lijkt een onmogelijke zaak. De partijkas zit vol, maar het gat is heel groot. Nog nooit heeft Ortega zo veel geld achter de hand als nu voor november, maar nog nooit is zijn electorale achterstand zo groot geweest als nu.

Dan even over het gewone volk: De ‘hombre en la calle’. Sinds gisteren wordt door de politie en paramilitairen weer opzichtig gecontroleerd op de inhoud van uw telefoon. In plaats van een boete voor fout parkeren draait u 90 dagen de bak in omdat de ‘politie’ een karikatuur van Ortega op uw whazapp vindt. Ben je je telefoon ook nog kwijt. Oftewel, we zijn weer terug bij 2018-2019. Het volk mort. Ook vele sandinisten zijn het spuugzat. Door de wurggreep van Ormur, sluiten in een rap tempo grote bedrijven. Werkloosheid alom. Het aantal mensen dat op straat of langs de deuren bedelt, neemt rap toe. Honger begint hier en daar de kop op te steken… Binnen de politieke gelederen van het FSLN mort het ook. Er wordt steeds vaker afstand genomen van de steeds stalinistischer wordendevrouw van Daniel. Voor Daniel gaan de meesten nog door het vuur, maar voor die ‘heks, nooit’.

Het leger mort. De legerleiding heeft zich voorlopig verkocht aan de FSLN, maar de eerste stappen tot sancties tegen het leger zijn nu genomen. Nog 1 stap verder en het leger zal geen toegang meet hebben tot de pensioenpot, de meesten van haar winkels worden door het volk geboykot. De politie voelt ook wel aan dat dit niet lang goed kan gaan.

Da's dan 42 jaar, met een paar democratische jaren als uitzondering, Ortega. Met nu 5 jaar OrMur dictatuur. Gaan we Venezuela achterna?

Vili Ross
Journalists Max Blumenthal and Ben Norton investigate how the United States funded violent far-right groups and media outlets that published fake news to fuel a 2018 coup attempt against Nicaragua's Sandinista https://www.youtube.com/watch?v=O40eRNVBuv8
Vili Ross
Update. Gespiegeld.
De US gaf de rechtse Nicaraguaanse oppositie miljoenen dollars aan
How US govt-funded media fueled a violent coup in Nicaragua.
Journalists Max Blumenthal and Ben Norton investigate how the United States funded violent far-right groups and media outlets that published fake news to fuel a 2018 coup attempt against Nicaragua's Sandinista. https://www.youtube.com/watch?v=O40eRNVBuv8

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 juni 2021
Nicaragua update