Skip to main content

Nicaragua update (007)

13 mei 2020

Corona-aap uit de mouw
Elder Rodriguez Gaitán overleed 11 mei j.l. De familie kreeg te horen dat Elder per direct begraven moest worden. Terwijl het in Nicaragua altijd de gewoonte is om een nachtwake te houden, waar honderden mensen de nacht doorbrengen met de familie van de overleden persoon. Nu kregen ze drie uur de tijd om zich te organiseren. De kist werd potdicht afgeleverd met ziekenhuispersoneel in beschermende kleding (hazmat). Uit de ziekenhuis-documenten bleek dat Elder aan suikerziekte was overleden.
Dat laatste in opdracht van de vrouw achter al dit theater: de vrouw van Daniel Ortega. De persoon die, toen corona begon in Nicaragua, festivals organiseerde met wat wat voor excuus dan ook. Vooral in het noorden, in Chinandega.
De grote concentratie covid-19 infectie is nu dan ook in Chinandega. Officieel zijn er nu 8 mensen aan corona overleden en zijn er 25 besmettingen. De waarheid is echter ver te zoeken, alle ziekenhuizen zijn sinds geen paar dagen verzadigd met mensen met klachten, terwijl op sociale media juist wordt gesteld onder geen enkele voorwaarde naar welk ziekenhuis dan ook te gaan, omdat de meeste verpleegkundigen en doctoren vele weken lang juist geen beschermende kleding mochten dragen.
Tientallen videos verschijnen op sociale media van Toyota Hilux met een lijkkist achterin, veelal ’s nachts. Bedoeld als geheime begravenissen, maar iedereen heeft een telefoon, dus alles komt toch aan het licht. De nabestaanden horen uiteraard niets, het patiëntendossier wordt verbrand; deze persoon is hier nooit opgenomen geweest: Creatieve Staatsstatistieken
Triest is dat de mensen die hun leven gaan verliezen veelal afhankelijk zijn van de informele straateconomie, en op geen enkele manier zichzelf noodgedwongen een maand kunnen opsluiten. Dat laatste is overigens vandaag door dezelfde dame strafbaar verklaard. Ze heeft ook duidelijk gemaakt dat men de spaanstalige hashtag #blijfthuis niet langer genoemd mag worden. Enfin, en zo nog tientallen nog gekkere gebeurtenissen.
De aap komt langzaam uit de mouw, de Ortegas hebben besloten om alles op rood de zetten. De dood of de gladiolen. Ondanks dat de regering al 15 miljoen dollar uit het buitenland heeft gekregen, zijn er geen voorzieningen getroffen en worden patiënten niet behandeld met de juiste medicijnen. Op het internationale toneel maakt Ortega inmiddels duidelijk wat zijn plan is: hef alle sancties op of Nicaragua gaat Latijns-America lamleggen door het virus op geen enkele manier te bestrijden. Oftewel, offer het volk voor persoonlijk financieel gewin. Juist, een dictatuur, maar wel een hele nare. Dit is toch gewoon moord?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 mei 2020
Nicaragua update